Ny dag och nya tag i schlagerlalaland!

I går, lördag, såg jag när de finalklara länderna hade sina första repetitioner. Den norska gutten imponerade i sin pampiga kempe-ballad. Det råder delade meningar här om låten. Vissa tycker att den har lånat några strofer för mycket från "You raise me up" men jag gillar den.

En norsk journalist intervjuade mig under repet för att se vad en svensk har att säga om lillebrors bidrag. Skönt att ärligt kunna säga att jag tror på en topp 10 placering. Det var värre för några år sedan när belgisk press frågade vad jag tyckte om deras låt och jag gav dem svar på tal - och blev säkert portad från Belgien för all framtid...

Englands rep däremot var en total katastrof. Pinsamt dåligt. Låten är plastig, koreografin ger fnissattacker och både kören och Josh falskar något oerhört. Tycker nästan synd om pojkstackarn. Det kommer att bli ett rejält magplask i finalen.

En sistaplats vore rättvist. När jag fick veta att låtskrivarna som gjorde Kylie Minogue till stjärna på 80-talet skulle skriva Englands låt i år hade jag höga förhoppningar men besvikelsen blev total. Ni kommer att förstå varför på lördag.

På kvällen svidade jag om och begav mig till Oslos operahus där Georgien firade sin nationaldag med sång, musik, vin och mat. Operahuset i sig är en mäktig byggnad som ligger precis vid vattenkanten. Ett måste att se för alla turister som besöker staden.

Enligt uppgift skulle alla artister, press och fans med ackreditering vara välkomna på Georgiens fest men i dörren behövdes en specialinbjudan. Någon sådan hade inte jag men lyckligtvis sprang jag in i "Head of Delegation" för Finland, söta Terhi på YLE, som hade en över.

Kiitos! Jag visste väl att det skulle löna sig att bo nära 5 år i Finland. :) När jag flyttade till Helsingfors 2003 sa jag att jag skulle bo kvar till Finland vann ESC vilket alla bara skrattade åt då. Sen kom Lordi. Jag fick rätt och kunde med gott samvete flytta hem bara månader efter schlagerveckan i Helsingfors 2007. Så kan det gå!

I dag har jag bland annat sett vinnaren av ESC 1993, Niamh Kavanagh,  repa sitt nummer "It's for you". Vackert, stämningsfullt och väldigt irländskt - trots att svenskar ligger bakom låten.

Just nu repar en av mina favoriter för fullt. Kroatien. Så jag ska springa in i hallen och känna på stämningen och stanna kvar under Georgien och Turkiets genomgångar också.

I kväll är jag en av de lyckliga som får gå på den officiella Välkomstfesten i Rådhuset. Varje år hälsar värdstaden oss som jobbar med Eurovision välkomna med stort pompa och ståt. Just i år ryms inte alla inne i Rådhuset så inbjudningarna är sparsamma men jag har lyckats charma till mig en biljett så att jag kan rapportera om festligheterna för er i radio i morgon.

Lyssna på förmiddagsprogrammet!

Hade!