I kväll börjar allvaret

Jag har ändrat min tippning något efter att ha sett genrepet på storbildsskärm i presscentret. Dessa 10 går vidare i kväll: Slovakiens etnopop. Finlands handklapp. Serbiens balkanfrisyr. Belgiens avskalade gitarrballad. Maltas fiskmåsuppvisning. Albaniens upptempolåt. Greklands scenshow. Portugals wailarballad. Vitrysslands sötsliskiga fjärilar. Islands schlagerdiscovulkan.

Det är verkligen inte något starkt startfält men man får titta på programmet med glimten i ögat och bara låta sig underhållas av kläder, gimmickar och nervösa nerver. Lettiska tjejen sjöng så surt på repet i går att det var olidligt att lyssna på.

Moldaverna var loja och ofokuserade så därför plockade jag bort dem från min tippningslista. Det är ett okej öppningsnummer, men vill man rösta på upptempo väljar nog de flesta Albanien, Island eller Serbien istället. Däremot var Moldaviens grupp underhållande när de oanmälda dök upp på scenen inne på Euroclub i går kväll.

De hade alla klätt ut sig till Verka Serduchka, som jag skrev om igår, och dansade sig lealösa till publikens jubel. De bjöd också på sin egen låt "Run away" med stort drag. Där funkade den. På en intim liten scen med en partyglad publik. Sedan kan man fråga sig hur smart det var att festa loss natten innan tävlingsdagen?

Alla de tre genrep som görs innan kvällens sändning har varit stängd för betalande publik. NRK har haft svårt att sälja vanliga biljetter så de har inte ens försökt med repbiljetter vilket alltid har gjorts tidigare år. De öppnade inte ens upp avspärrningarna inne i arenan så att alla vi i pressen skulle få sittplatser. Tråkigt. De flesta av oss valde då att sitta inne i presscentret och titta på tv-bilderna istället för att stå upp utan att se bra inne i hallen. Det måste dessutom kännas väldigt konstigt för de tävlande artisterna att försöka få upp energin och glöden när man sjunger för en tom arena. Inget gensvar och inga applåder.

Gårdagens rep sågs över länk av jurygrupperna runt om i Europa som har halva makten i kväll. Gjorde sångarna inte bra ifrån sig då kan det kosta dem en finalbiljett idag även om de tar i från tårna när tittarna röstar. De enda bidrag som fick spontanapplåder av pressen där jag satt var Finland,Serbien och Grekland. Och när finska "Työlki ellää" spelades på Euroclub under natten fylldes dansgolvet direkt och alla var med och gjorde handklappningen. Jag förstår mig personligen inte på låten men visst ser de glada och genuina ut där på scenen tjejerna.

Heja Finland!