Linneas smarriga lingonmousse. Foto: Linnea Sejdel

Linneas underbara lingonmousse

Lingonmoussen skall egentligen vara lite mer rosa, men lingonen hade legat framme och saftat ur sig hela dagen så den blev inte så rosa som den skulle. Ju mer du mosar sönder lingonen, ju mer intensiv färg blir det också på moussen. Men se till att inte få med allt för mycket saft från bären då moussen kan bli för rinnig.

 När man gör chokladmousse finns det vissa saker man bör tänka på för att verkligen lyckas.

*Som vanligt får man vad man betalar för. En choklad med hög kvalité kan jag nästan garantera ger bättre resultat och smakar betydligt bättre än en lågprisvariant!

*Se till att alla ingredienser håller samma temperatur och i det här fallet skall de vara rumstempererade. Ja förutom grädden då.

*När du smält chokladen, låt den svalna så den inte är för varm, då kan moussen skära sig eller ännu värre, äggulan kan koagulera!

Lingon och vit chokladmousse till cirka 8 personer:

200 g vit choklad
2 äggulor
ca 2 msk socker (det beror lite på hur sura lingonen är)
3 dl grädde
2 dl lingon

Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna. Separera äggvitan från gulan, vispa upp äggulan med sockret. Tillsätt den avsvalnade chokladen, lite i taget i äggsmeten. Du kommer nu ha en trög smet i bunken, men oroa dig inte. Vispa grädden och blanda även i den, lite i taget. Tillsätt lingonen, som inte får vara för kalla. Rör om och ha upp i fina glas, garnera med hela lingon. Låt stå svalt i minst 1 timme innan de skall serveras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".