Foto: Linneas skafferi

Linneas Citrusdröm!

Den här desserten gör sig lika bra efter påskmiddagen, som en sommarkväll när man har grillat som nu på vintern då det är svårt att få tag på roliga råvaror. Citronerna är fortfarande riktigt fina och finns till bra pris och i frysdisken kan du hitta vackra, svenska blåbär. Självklart kan du ta de bär du tycker bäst om, men jag gillar kontrasten mellan blått och gult. Det blir så vackert när man har upp desserten i portionsglas!

Lemon curd:

saft från 4 citroner
3 dl strösocker
4 ägg
150 g smör

Pressa saften ur citronerna och blanda detta med sockret i en bunke. Ställ bunken över ett vattenbad och rör tills sockret börjat lösa sig.
Knäck äggen i en separat skål och vispa upp dem lätt, ta bunken med citronsaft och socker från värmen och rör i äggen lite i taget. Ställ tillbaka över vattenbad och rör konstant i 5-6 minuter. Krämen skall börja tjockna. Sila av den varma krämen så eventuella koagulerade bitar av ägg försvinner. Ställ tillbaka krämen över vattenbad och klicka i smöret, låt stå över vattenbadet i ytterligare ett par minuter. Häll upp på väl rengjord burk och låt svalna innan du ställer in den i kylen.

Citrondessert med lemon curd 4 portioner:

6 digestivekex
50 g blåbär
1 1/2 dl lemon curd
2 dl vispgrädde

Krossa kexen och fördela dem mellan glasen, skeda över de tinade blåbären. Klicka i ett par matskedar lemon curd i varje glas och avsluta med vispad grädde.
Toppa med smulor av krossade kex och eventuellt lite citronmeliss.

Kolla in Linneasskafferi för fler härliga recept:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista