1 av 2
Theboden
2 av 2
Inger Holmer inne i Theboden i Västerås

Grönt te nyttigast

7:05 min

Efter 25 års arbete på en kemtvätt bestämde sig Inger Holmer för att byta branch. Hon öppnade en tebod i Västerås och där stortrivs hon bland sina 170 olika tesorter.

Svart - grönt - vitt - rött - örtte eller kanske ett kvällste, ja det finns mycket att lära om te.

Te sägs ha goda egenskaper för hälsan.  Grönt te ska förhindra förkalkningar i blodkärlen och rött te är bra för huden.

- Det är nyttigt med både svart och grönt te, men det gröna är nyttigare. Det har inte behandlats lika hårt.

- Svart te är uppiggande, det innehåller citrus och Rooibos heta stunder är ett perfekt förkylningste, det innehåller pepparmynta.

Det var i Kina växten först togs i bruk och kineserna började använda te för medicinska ändamål i slutet av 300-talet. Men det var först i mitten av 1500-talet som växten blev känd i Europa. Då som en mycket exklusiv dryck och det dröjde många år innan drycken började drickas av vanligt folk. Kineserna var till en början mycket noga med att hemlighålla hur odling och framställning av te gick till. Buskar, sticklingar och frön fick inte lämna landet.

Idag är det Kina som tillverkar omkring en tredjedel av allt te i världen. Andra länder som producerar mycket te är Indien och Kenya. Men det är irländarna som dricker mest te i världen med över tre kilo per person och år.

jenny.rask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista