Radiokock Linnéa Sejdel förbereder nässelpeston. Foto: Gösta Westling/SR

Nässelpesto och brännskador

Förmiddagens radiokock Linnea Sejdel kom till studion med nyskördade primörer. Vårt fokus på nässlor lockade fram många legendariska historier och en riktigt god nässelpesto.

Visste du förresten att:

Nässlar hör till vår floras mest näringsrika örter.

Det räcker med bara ett ögonblicks kokning för att få bort deras förmåga att brännas.

Det sägs att man kan stryka nässlan nerifrån och upp utan att bli bränd - Testa!

Om du blir bränd ska du ta ett par handskar och gnugga fram saften ur bladen - stryk på saften på brännsåren så slutar det brännas på en gång.

Nässlans frön är omtyckt av fåglar, samla in frösamlingar och häng dem på tork och lägg ut några kvistar då och då till de förätande fåglarna under vintern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".