18 OKTOBER 2010

Lyssnarnas frågor om influensa

Ett år efter svininfluensan är det dags att börja vaccinera mot "vanlig" influensa. Vi har pratat med personal på vårdcentraler som upplevde förra höstens anstormning av oroliga som ville vaccinera sig. Vi har också diskuterat med experter och låtit lyssnare chatta med smittskyddsläkare Jan Smedjegård. Du ser frågorna och svaren här nedan.

moderator:Nu kl 16 startar chatten med smittskyddsläkare Jan Smedjegård. Chatten pågår fram till 16.30.
Gretchen:Gjorde massvaccinationen i höstas någon nytta? Var det därför pandemin bromsades, eller hur ska man bemöta alla som skrattar skadeglatt åt oss som vaccinerade oss förra året för att ta ansvar för att bromsa pandemin?
Jan Smedjegård:Ja det gjorde den. Vi minskade det totala antalet som insjuknade och epidemi-toppen avtog snabbare i och med att vi massvaccinerade.
Camilla:Hur farlig var egentligen Svininfluensan jämfört med en vanlig influensa som brukar komma så här års?
Jan Smedjegård:Det är riktigt att epidemin som tur var inte blev så allvarlig som myndigheterna befarade när beslutet om massvaccination fattades. Totalt sett var det färre svåra sjukdomsfall och dödsfall än en vanlig influensasäsong. Detta beroende på att färre personer äldre än 65 år drabbas. man i stället hade vi fler svårt sjuka barn och yngre vuxna som i vissa fall fordrade vård i konstgjordlung-maskin för att överleva.
Holger B:Jag tog sprutan förra året och blev ganska dålig av den. I efterhand ångrar jag mig, främst för att det inte var någon fara på taket men även för att det tydligen fanns stora risker med vaccineringen. Hur högt måste Landstinget Västmanland skrika Vargen kommer vid nästa massvaccination för att få länsborna att ta den till synes onödiga sprutan? mvh
Jan Smedjegård:Inför årets influensasäsong väntar vi oss att ett annat influensa A-virus som kallas H3N2 som nu ger epidemier i Sydafrika, Kina och Mexico kan komma att bli den dominerande influensan hos oss den här säsongen. Den gav upphov till Hongkong-epidemin 1968. men har inte givit särskilt många sjukdomsfall under de senaste åren. Det innebär att många äldre men även yngre personer som har olika kroniska sjukdomar inte har så god motståndskrat meot den sortens influensa. Det är därför särskilt viktigt att dessa grupper låte vaccinera sig i höst. Sedan är det så att höstens vaccin är framställt som ett vanligt influensavaccin utan vare sig konserveringsmedel eller andra förstärkningssubstanser.
Ulla-Greta Ande:Jag tog svininfluensasprutan i fjol pga dåligt immunförsvar. Tyvärr blev jag otroligt dålig under lång tid därefter. Jag har sjögrens syndrom och jag undrar om jag vågar ta denna "vanliga" spruta?
Jan Smedjegård:Om du brukar ta vanligt influensavaccin utan att må dåligt av det går det säkert bra för dig att ta höstens vaccin också. Du ska heller inte ta det om du är kraftigt allergisk mot ägg. Men kan du äta exv sockerkaka eller omellett bruker det gå bra. Svininfluensavaccinet var gjort på ett annat sätt. Det innhöll konserveringsmedel och förstärknngsämnen s k adjuvans för att ge upphov till ett bättre skydd. Årets vaccin ärt gjort på samma sätt som alla traditionella influensavacciner och innehåller inte dessa två komponenter. Det ligger färdigt i en spruta med nål så det är bara för sjuksköterskan att ge det direkt.
Sanna:Man har ju hört talas om folk som har fått narkolepsi av vaccinet. Stämmer det?
Jan Smedjegård:Frågan gäller om svininfluensavaccinet Pandemrix kan ha givit upphov till narkolepsi. Detta utreds nu av Läkemedelsverket. När man i Stockholm tittade på de fall av narkolepsi som diagnostiserats där sedan i fjol har det varit ungefär lika många fall i den grupp som blev vaccinerade mot svininfluensan som i det grupp som inte tog det vaccinet. Men hela undersökningen är inte klar. Och det var en av anledningarna till att myndigheterna beslutade att nästan alla som erbjuds influensavaccin i höst inte rekommenderas Pandemrix utan det vanliga säsongsinfluensavaccinet som alltså saknar såväl konserveringsmedel som förstärkningsämnena.
moderator:Nu är det fem minuter kvar på chatten
Lena:Finns det risk för några särskilda biverkningar om man tar årets vaccin mot säsongsinfluensa?
Jan Smedjegård:Årets vaccin är uppbyggt som ett vanligt influensavaccin utan konerveringsmedel eller förstärkningsämnen. Det kan innehåller rester av äggviteämnen från hönsägg. Därför bör man inte vaccinera sig med det om man är kraftigt allerigsk mot ägg. Kan man äte sockerkaka eller omelett brukar det gå bra. Annars kan man få lokala reaktioner på platsen för sticket och lite sjukdomskänlsa med ibland feber. Några särskilda biverkningar för övrigt brukar inte förekomma.
Ulla Johansson:När börjar vaccinationen här på Bäckby?
Jan Smedjegård:Den börjar i morgon tisdag den 19 oktober kl 16-18. Alla tiderna finns på www.ltv.se/smittskydd.
Anna:Om man vaccinerar sig mot den vanliga influensan ska ju tydligen den sprutan ge skydd även mot svininfluensan. Hur ska man göra då om man INTE vill få i sig svininfluensavaccinet, men bara vill ha säsongsinfluensavaccin? Tänkte på allt snack om narkolepsi osv
Jan Smedjegård:WHO beslutade i våras hur säsongsinfluensavaccinet skulle se ut. Vaccinerna skulle ge skýdd mot svininfluensan AH1N1, en annan influensa A-stam av typen H2N2 samt en influensa B-stam. Det innebär att alla säsongsinfluensavaccinerna ser ut på samma sätt och ger också ett skydd mot svininfluensan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista