Olov Trostén och Lars Björk. Foto: SR/Monica Elfström
27 oktober 2010

Het vargfråga

"Vargstammen har ökat"
13 min

Regeringens beslut förra året att tillåta licensjakt på 27 vargar i Sverige väckte starka känslor hos många. 28 vargar sköts och bevarandeorganisationerna, det vill säga:, Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen, Djurskyddet och WWF, Världsnaturfonden Sverige, dom har riktat allvarlig kritik mot regeringen. Dom anser att beslutet om licensjakt var ett politiskt utspel som saknar rättslig grund.

I en skrivelse till EU-kommissionen kräver dom att vinterns utlovade licensjakt stoppas och att 30-40 vargrevir ska tillåtas i landet, bland annat i renskötselområdet. Om två veckor väntas svar på om EU-kommissionen kommer att göra anmälan till ett formellt ärende som kan sluta i EU-domstolen.

Eftermiddagen kallade till debatt mellan Jägareförbundets länsjaktskonsulent Lars Björk och Rovdjursföreningen regionansvarige i Västmanland. Olov Trosten´

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".