Mariam Afrasiabpour , stolt vinnare. Foto: SR/Helena Mellander
28 oktober 2010

Mest civilkurage i Västmanland

"Jag har riskerat mycket"
5:03 min

Idag delades länsstyrelsens stipendium för civilkurage ut - priset instiftades för tio år sedan av dåvarande landshövdingen Jan Rydh som samtidigt bildade Stiftelsen Västmanlandsfonden för civilkurage. I år var det två pristagare som ropades ut av nuvarande landshövdingen Ingemar Skogö och som tilldelas prissumman på 15000 kronor vardera En av dem är Isak Forsman Mannberg, förstaårselev på IT-gymnasiet i Västerås.

På en lärarlös lektion uppstod ett bråk mellan två elever som ledde till att den ena eleven blev misshandlad - hela klassen stod handlingsförlamad men Isak grep in och lyckades stoppa misshandeln. Isak är på en utlandsresa och kunde inte närvara vid prisutdelningen idag, men han säger i en förinspelad intervju på skolan att ingripandet var "ett ryggmärgsbeslut" och att han skulle reagera likadant igen så länge han kan påverka en situation.

I juryns motivering till valet av honom sägs att Isak är en god förebild för såväl sina klasskamrater som för andra ungdomar i hans ålder.

Den andra pristagaren är Mariam Afrasiabpour som skapat projektet Arosdöttrarna i Västerås. Arosdöttrarna som numera hålls i ABFs regi utbildar invandrarkvinnor som hamnat i utanförskap. Hittills har programmet ubildat 140 kvinnor inom vård, omsorg, barnomsorg och lokalvård och 80 % av dem har idag jobb. Projektet ska nu utvidgas till hela Västmanland, med Mariam som projektledare.

P4 Västmanland träffade henne för ett samtal om just civilkurage.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".