Kay Pollack, författare och filmregissör. Foto: SVT Bild.

Tankar är skapande

"I den här stunden skapar du din egen värld"
4:13 min

Kay Pollack är övertygad om att vi kan bryta gamla tankemönster. Men att all förändring börjar med dina egna tankar. Hans föreläsning bygger på storsäljarna "Att välja glädje" och "Att växa genom möten". I slutet av januari gästade han Västerås.

Kay Pollack äntrar scen med stor pondus och ett tydligt budskap.
"Just i den här stunden skapar du din egen värld".

2 stora vita tygstycken är upphängda i taket med brett mellanrum framme på scen. På det ena tygstycket finns ett målat ansikte med en stor glad mun och på det andra ett ledsamt och surt ansikte. Frågan till publiken återkommer tätt. Var vill du befinna dig? Tänk om vi kunde välja?

- Det finns ingen annan männsika som kan störa dig, få dig ur balans, såra dig, göra dig irriterad eller förbannad utan ditt eget medgivande, säger Kay Pollack.

- Tänk om det är sant att det är dina tankar som skapar dina problem.

Pollack berättar att ett enkelt sätt att börja förändra sina tankar är att hitta någon liten sak som du ofta retar dig på.

Det kan vara smulorna som ständigt lämnas kvar på köksbordet eller högen av skor i hallen direkt innanför dörren. Att acceptera de små sakerna är en början.

jenny.rask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".