Julia Carlberg, Sara Flytström och Viggo Venäläinen-Bagi. Foto: Jenny Rask/SR Västmanland.

Högstadieelever ofta stressade

"Trött, irriterad och ont i magen"
4:35 min

Påfrestningar av olika slag kan utlösa stressreaktioner hos barn. Pågår det för länge påverkar det både kroppen och själen.

I början av februari redovisade Landstinget i Västmanland en omfattande undersökning som visade att var femte kille och mer än var tredje tjej i årskurs nio ofta eller alltid känner sig stressad.

Sara Flytström, Julia Carlberg och Viggo Venäläinen-Bagi går alla på Viksängsskolan i Västerås och alla har de erfarenhet av stress.

- Jag blir grinig och otrevlig, säger Viggo.
- Jag håller med och blir jag riktigt stressad så får jag ont i magen, tillägger Sara. I skolan har jag höga krav. Där vill jag att allt ska gå jättebra.


Hur länge har ni känt till begreppet stress?

- När jag var 7-8 år, svarar Julia. Hade man glömt en läxa började pulsen gå och man tänkte: Vad ska läraren säga nu? Men nu är stressen annorlunda. Jag tycker för övrigt att det är för höga krav på oss ungdomar. Jag vet inte varför men vi får en sådan press på oss.

Viggo Venäläinen-Bagi:
- Jag har svårt att förstå varför så många känner sig stressade.
Ta det lugnt och sov en timme extra tipsar han.

jenny.rask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".