1 av 3
Studenten kan kosta mycket pengar. Men de studenter vi pratat med säger att det är värt det. Foto: Scanpix
2 av 3
Frida Nyman. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.
3 av 3
Tom Andersson och Robert Holm. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.

Sjungom studentens dyra dag

3:57 min

De kommande veckorna är feststveckor för  gymnasieeleverna som ska ta studenten. Men att ta studenten kan ha en ekonomisk baksida, varje elev lägger i genomsnitt nästan 16 000 kronor på sin student. Det visar två olika undersökningar, en gjord av Svensk Handel och den andra av Swedbank.

Tom Andersson, Frida Nyman och Robert Holm går alla det Estetiska programmet på  Carlforska gymnasiet i Västerås. De tar studenten på fredag och håller med om att de lagt mycket pengar på studenten, även om de inte tror att det blir 16 000 kronor totalt. 

– Jag personligen lägger inte så mycket pengar men om man åker på kryssning och går på studentbalen, som jag har gjort, så blir det ju lite pengar, säger Frida Nyman. 

Men det är inte bara bal och kryssning som kostar. Allt från maten till studentmössan är inräknat i de här siffrorna och en studentmössa kan kosta väldigt mycket

– Studentmössan kan kosta väldigt mycket, men det beror väldigt mycket på vad man själv vill. En standardversion blir inte dyrt, men vissa kör på "guldpaket" och då kan det handla om någon tusenlapp eller mer, säger Robert Holm. 

En annan stor utgift kan vara något att åka på med sin klass. Robert Holm har betalat 500 kronor för en plats på sin klass flak. De har blivit tvugna att hyra ett ekipage av ett företag. Men man kan komma billigare undan, om man känner rätt personer.

– Några i klassen bor bredvid en bonde som ska köra vår klass, säger Tom Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista