Klädkod smoking

Smokingen är klädkod nummer två efter högtidsdräkten. Här följer etikettexperten Mats Danielssons beskriving.

Färgerna på smokingen är svart, mörkt blå eller mycket mörkt grå.
Vit jacka kan användas på sommaren men till svart byxa. Egentligen är den vita jackan från början avsedd till mer tropiska klimat, men den har gjort sin entré och kan ibland användas på sommaren. I dessa varma klimat kan det även förekomma vita byxor.
Kragen är av siden och med slag. Det finns två olika varianter på kragar. Den finaste är med spetsig krage (den ser då ut som på en vanlig kavaj) eller med schalkrage.

Smokingklänning eller aftonklänningen består av en kjol och jacka eller annan överdel. Det kan även vara byxor och överdel. En smokingklänning ska inte vara lika festlig i sin utformning som en frackklänning. Klänningen ska om den är lång vara lagom urringad och då får den gärna vara försedd med en ärm. Det kan även vara lång ärm.
Genom den mindre urringningen och den långa ärmen sjunker nivån.  Om du väljer en kortare klänning, men den ska inte vara över knäet, så kan du låta den bli mer urringad. Vill du ha en mer glittrig och bararmad variant, så väljer du också en kortare modell. Då blir den inte lik en frackklänning.