Trädgårdschatten

Linda:Hej. jag och ungarna tänkte försöka oss på att odla olika fruktkärnor inomhus i små krukor. vilka har bäst chans att ta sig och bli nåt? ska man torka kärnorna först eller petar man ner dom på en gång? ska man ställa dom i söderfönster sen?
Andris Juriaks:De flesta fruktslag brukar fungera: äpple, päron, citron, apelsin, avocado.... Låt kärnorna ligga några veckor och torka först. Välj väl mogna frukter inga hårda omogna. Så i såjord, inte för djupt, tryck till jorden lite. placera krukan ljust. Vattna måttligt, håll bara lite lagom fuktigt. Lycka till!
Göran Johansson:Är det dax att ta in krukor med äkta lager ca 1,5 m hög pyramidform? Boxbommen i kruka pyramid ca 1,5 m hög tycker jag har blivit gulaktig, har den fått för mycket vatten? Skall den in nu? Bumbu yvig ca 1,2 m i kruka skall den in nu? Satte två Kimäpple ca 1984 har aldrig fått frukt förrän i år men alla faller? Har tänkt att isolera växthuset med frigolit på insidan som ett första steg innan de går in i garaget.
Andris Juriaks:Lager. försök möt den temperatur den skall in i. Den temp som de kommer att få inne skall det vara ute när du tar in dem. Gula blad på buxbom brukar bero på näringsbrist. Gödsla på våren. Bambu och buxbom brukar fixa vintern ute i krukor som är isolerade. Skall du ta in dem, placera dem svalt, men vänta någon månad. Att äpplena faller kan bero på torkan.
Inger:Hej, kan man föryngringsbeskära plommonträd och i så fall när ska detta göras? Vi har två stycken med underbart goda plommon, men träden är 6-8 m höga. Hur mycket vågar man ta och måste det finnas lövbärande grenar kvar? Tack på förhand.
Andris Juriaks:Plommon kan beskäras nu och fram till nyår. En andra period som går bra är jul-sept. försök glesa istället för att ta på höjden. Du kan inte hamla, lövbärande grenar måste finnas kvar.
Lennart i Lycke:Hej, Har sedan flera år en björnbärsbuske på en spalje. ( Inhandlad i Nättraby ) Alltid fått fina bär. I år blev det också stora fina röda bär, men de mognade aldrig! Enligt mig fick de både sol och vatten. Brukar annars nu snart klippa bort de grenar som har burit årets bär och spara årsskotten för nästa års bär. Tacksam för svar.
Andris Juriaks:Att de inte mognade kan bero på att kylan kom för fort i slutet av september-början av oktober. Kanske busken var lite tät och solen inte kom åt? Rätt tänkt med beskärningen!
Kenneth:Hej satte frö av en Papegojblomma 2003 och den är idag ca 60cm hög men har aldrig blommat bladen vissna i topparna bli gulbruna står på golvet men ej idirekt solljus på vinten men har stått på inneterassen och uteterassen i sommar står i en självvattnad kruka. Min fråga vadför blommar den inte tack på förhand .
Andris Juriaks:Mår bäst ute på sommaren, och sval placering på vintern. Låg vintertemperatur gör att den blommar snabbare. men din planta är ännu fär ung, för att blomma behöver den vara ca. 8-10 år. Tycker inte om för mycket vatten, låt den torka ut mellan påfyllningarna, speciellt på vintern. Bruna blad kan du klippa bort, tyder på torr luft.
Lennart i Lycke:Hej igen, Har flera lavendel. När ska dessa klippas? Hur sköts dessa bäst? Planterade dessa ihop med nävor som du föreslog. Tacksam för svar
Andris Juriaks:Städa bort överblommade blommor nu så de ser fina ut över vintern. Vill du beskära, gör det i april-maj när de börjar visa var de kommer att växa. Klipp strax ovanför de små blågröna skotten.
Maria:Hej! Köpte ett päron träd av dig i helgen. Tänkte sen på om det räcker med ett eller det behövs två träd så de kan befrukta varandra?? Det behövs ju två blåbärsbuskar, är det likadant med päronträd?? Hälsningar Maria
Andris Juriaks:Päron behöver en kompis för att bära frukt. Har du inte plats för två träd själv, kanske någon granne har ett träd som passar till ditt. Alla sorter passar inte ihop, de måste blomma samtidigt för att bli pollinerade.
Karl-Eric Ander:Kan man hamla lövträd t.ex. lönn nu under hösten?
Andris Juriaks:Lönn passar bra att hamla på hösten, på våren går det inte, då blöder de. Sommaren går också bra.
Moderator:Om fem minuter stänger chatten, vill tacka alla flitiga skribenter för ert deltagande. Fortsätt gärna att lyssna på programmet här efter.
LISBETH:vi har en vinranka med gröna vindruvor som blivit lite för stor. jag undrar om jag kan klippa den och i så fall hur.
Andris Juriaks:Du kan klippa den, men du måste göra det före nyår sedan blöder de. Försök behålla en huvud ranka eller flera beroende på hur mycket plats du har. Klipp sedan ner sidoskotten över två knoppar. Höjde kan du justera hur du vill. Var detta begripligt?
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".