Klädkod frack

Här är dagens vett och etiketttips med etikettexperten Mats Danielsson om klädkod frack.

Fracken ska bäras när ingen klädkod anges på inbjudan till tillställningar där högtidsdräkt är påbjudet. Frack är en kvällsklädsel och passar inte vid förmiddagsbröllop, då ska det istället vara mörk kostym.

Han:
Rocken har sidenslag, men kragen kan vara av sammet. Byxan har revärer av siden. Västen är alltid vit. Förr bar man svart väst vid begravning eller vid disputation dagtid. Men detta är borta nu. Vissa herrsällskap utan damer kan fortfarande ha svart väst. Vit näsduk skall synas i bröstfickan. Skjortan är vit med stärkt krage och stärkt bröst. Knappar enkla vita eller av pärlemor eller guld med en dekor av en pärla. Skor är svarta, lågklackade eventuellt lackskor ( inte vid disputation) men inte nödvändigt. Strumpor som är svarta tunna.

Hon:
Klänningen ska vara helt lång men den kan även vara en kjol med separat överdel. Principen är den att den ska vara urringad så mycket som det anses anständigt. Det råder en stor frihet i modellen. Den skall vara extra fin, en storkjolad, gärna vid och glittrig festklänning. Färgen är valfri, lika med mönster. Det kan inte vara långbyxor och kvinnor bär inte heller manlig frack. Släpet på klänningen har principen att ju högre börd desto längre släp. Vill du bära byxor så gör det endast i undantagsfall och de ska vara mycket festliga. Handskar används alltmer sällan och är inget krav. Det ska vara festskor och en kuvertväska av glittrig variant. Alla smycken passar, utom keramik eller av läder. Frisyren är fri, då väljer själv både detta och om du vill sminka dig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".