Varför klädkod

Varför måste man skriva hur gästerna ska klä sig på en inbjudan? Kan de inte få komma som de själva vill? Här är vett och etikettexperten Mats Danielssons svar.

Ibland är klädkoden så utformad att den bara är till besvär. Det gäller i synnerhet när värdparet hittar på egna formuleringar som "festfin" och lustigheter. Nej givetvis fungerar det inte, lika lite som "sommarfin", kläder - ja tack! och andra mer eller mindre förvirrande koder.

Till en fest som inte är så formell i sin utformning, det kan vara grannar och vänner, en födelsedag för barnen eller en middag för släkten - då krävs inga klädkoder alls. Det kan bli allt för formellt om det skrivs. Gästerna klarar säkert av att räkna ut vad de ska ta på sig ändå.

Ska ni ha en personalfest, med ett speciellt tema som "70-tal", då kan man givetvis skriva det i sin inbjudan. Förlägger ni festen på ett lyxhotell i Barcelona så kanske det också underlättar för medarbetarna om de vet i förväg vad som förväntas i klädväg. Med andra ord, man ska inte överdriva klädkodens betydelse, sunt förnuft är en klok kod det också.

När det sedan gäller mer formella arrangemang som jubileum, högtidsdagar, bröllop, begravningar, disputationsfester, formella och officiella tillställningar samt mycket mer - då kan klädkoden vara av värde. Klädkodens grundläggande funktion är att underlätta för gästerna, de ska veta vad som förväntas och hur man klär sig bäst. Ingen gäst ska därmed riskera att uppleva att man valt "fel" kläder.

Trots allt har kläderna en stor betydelse för oss, för undersökningar visar att vårt förtroende för personal ökar med mer formell klädsel. Tänk dig själv - vill du åka på flyget till USA med en purser klädd som en punkare?

Klädkoden gör livet lättare för alla och ni får fler gäster som kommer!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".