Begravningsetikett

Här är vett och etiketttips för begravning med etikettexperten Mats Danielsson.

När någon nära anhörig går bort känns detta tomt och så ofattbart innehållslöst och meningslöst. Man bedövas inför döden och kanske begriper man plötsligen ingenting.

Annons
Om de som förväntas komma till begravningen, finns utspridda och inte läser lokaltidningen, kan ett enkelt kort skickas med meddelande om var och när ceremonin äger rum.

Kondoelans
Även detta minskar, men gamla regler föreskrev att en kondoleans skrevs för att uttrycka sitt deltagande till någons död. Och det går utmärkt att skriva idag också. Följ då regeln att det skall var den nära anhörige tillhanda innan begravningen.

Beklagande eller deltagande
Det är aldrig fel att uttrycka sina medkänslor och fråga hur den närstående mår. Man deltar i sorgen och beklagar förlusten av den som är död. Att låtsas som inget hänt är fel, bättre är att ta den anhörigas hand. Eller ge en kram och säga "jag tänker mycket på dig".

I kyrkan
När man anländer till kyrkan visar man respekt för den som är död genom att gå uppför altargången, stanna någon meter framför kistan och buga. Kvinnor kan niga lätt. Därefter vänder man och går ner till sina platser i kyrkan.

Placering
I kyrkan är bänkarna längst fram, sett från ingången, platsen för de närmast anhöriga, d.v.s. familjen och släkten.

Blommor
Det går bra att bära med sig blommor eller krans, men kom i ännu mer god tid så vaktmästaren kan ordna med dessa vid kistan.

Klädsel
En begravning är alltid mörk klädsel, , om de i annonsen inte framgår annat, t.ex. ljus klädsel. Frack är helt borttaget. Vid ljus klädsel tar man det som man själv finner lämpligt. Men undvik rött även vid ljus klädsel. Barbent, urringat eller ärmlöst skall det heller inte vara.

Slips
Far, son, bror, far- och morförälder, svåger, svärfar, måg och syskons söner har vit slips till vit skjorta. Övriga manliga gäster, med undantag av de som utsetts att eventuellt bära kista, har svart slips.

Barns klädsel
Barn som är uppåt tonåren behöver inte ha mörk klädsel, det räcker gott med diskreta kläder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".