Juristchatten 21 okt

Bengt:Om jag säljer mitt hus och är ägare till hela kan jag och min sambo dela på vinsten och skatta halva delen var.
Peter Altenby:Inte gentemot skatteverket. Endast den som ägde fastigheten kan tas upp till beskattning för reavinsten. Inget hindrar dock att ni som sambor delar på vinsten efter skatt. Det blir ju i så fall en gåva från dig till sambon men eftersom gåvoskatt inte finns innebär det inga problem.
Sandra:hej. jag har ett problem jag skulle behöva hjälp med. det är såhär att min far gick bort för ungefär 2 veckor sedan, och sen dess har de bara varit massa bråk. mina halvsyskon försöker tvinga mig o mina helsyskon att skriva på en fullmakt till våran halvsyster, dom påstår att om vi inte skriver på detta kommer vi tvingas betala hans hyra och andra räkningar. kan det verkligen stämma? Dom påstår även att han lämnat kvar allting till sim moster, kan han verkligen testamentera bort våran laglott??
Peter Altenby:Eftersom du inte anger vad fullmakten skulle innehålla är det svårt att svara. Men det låter konstigt. Fullmakt eller inte kan inte avgöra om det föreligger någon betalningsskyldighet. Och fullmakt ska man inte bli tvingad eller övertalad att skriva. Det sker ju för att ett visst agerande ska bli smidigare eller billigare, t.ex för att fullmaktsgivaren är bortrest eller boende långt bort. Annars kan man ju underteckna olika handlingar själv. Även om pappa skrivit testamente har hans barn rätt till sin laglott och den är ½ av kvarlåtenskapen.
Moderator:Strax stänger chatten, tack för alla frågor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".