Halloweenetikett

Om det går att tala om någon speciell Halloweenetikett så kommer här tips från etikettdoktorn Mats Danielsson.

Dagen före alla helgons dag kallas allhelgonaafton eller möjligen alla helgons afton, denna kväll motsvaras då av All Hallows Eve, eller på svenska Alla helgons afton. Det var kelterna som hade traditionen, seden övertogs sedan från kelterna av germanerna. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar - där finner traditionen med ljusen på gravarna.
Irländarna flyttade till Amerika och traditionen följde med. Traditionen flyttade ut från hemmen och på 1950-talet blev det en stor familjehelg i USA, en ljusets fest för barnen. Traditionen liknade påskkärringars sätt att klä ut sig och nu infann sig "trick or treat", eller bus eller godis. På 1990-talet infann sig traditionen i Sverige.

Etikettråd:
Egentligen (Mats Danielsson tips) borde vi fira Halloween på fredagen före Alla Helgons Dag. En Alla helgons Afton. En ljus dag för barnen att busa och skoja, för att sedan låta lördagen vara vår egen Alla Helgons Dag. En för oss i Sverige, modern tradition som infunnit sig. Därför kan den firas med fest istället för att förneka den. Kopplingen finns till vår kristna tradition vid Alla Helgons Dag, låt de båda sammanfalla i familjens tecken. Ordnar man fest med t.ex. maskerad, följ koden och klä ut dig som gäst. Vill man inte klä ut sig, då avböjer man festen. Men det går lika bra med en familjemiddag utan "spökande". Barnen tycker om att klä ut sig, låt dem busa med oss vuxna. Bus eller godis? har kommit för att stanna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista