DEN INRE KRITIKERN

DEN INRE KRITIKERN

Jessica Schiefauer berättar så här:

"Jag har skrivit regelbundet i många år. Under arbetet med mina texter har jag ofta tvivlat och upplevt att allt jag skrev blev töntigt och meningslöst. Den ”Inre kritikern” - den där lilla rösten i huvudet som hånar en och säger att man borde göra något nyttigt i stället - har periodvis varit väldigt stark. Jag gav upp, gick och gjorde något annat istället. Jag tänkte att "det går nog bättre lite senare, jag har ingen inspiration just nu". Men det blev inte så. Jag skrev några rader, granskade dem kritiskt och gav upp igen. Till slut skrev jag inte alls, och jag kände mig ledsen och nedstämd för det mesta. Till slut satte jag mig helt enkelt vid datorn och bara lät orden rinna ur mig, jag tittade inte tillbaka på texten, jag bara fortsatte och fortsatte, och då plötsligt kände jag skrivlusten komma över mig! Där och då lärde jag mig att "den inre kritikern" inte hör hemma i skrivandets första fas! Och den det är vad den här kursen handlar om: skrivandets första, lustfyllda fas!"

Vad tänker man när man är kritisk mot sig själv? Ungefär så här kanske:

 -Men jag kan ju inte skriva! Vem tror jag att jag är?

-Vad pinsamt dåligt jag skriver, jag skäms!

-Jag borde ägna min tid åt annat. Detta är patetiskt. Alla i min omgivning tänker säkert att jag är en idiot som tror att jag kan skriva, och de har rätt.

SÄTT KRITIKERN PÅ PLATS!

Skriva ner några repliker som du tänker om dig själv, repliker som drar ner dig i självtvivlan. Skriv gärna 3-4 repliker.

Sedan byter du ut alla ”jag” mot ”du”

Därefter skriver du en dialog där du pratar med din inre kritiska röst. Ta replikerna där du ändrat ”jag” till ”du” och använd dem som Kritikerns repliker.

Det kan se ut så här:

-Men du kan ju inte skriva! Vem tror du att du är?

-Det är din åsikt. Alla tycker olika. Jag vet inte om jag kan skriva, men jag vet att jag tycker om, älskar att skriva. Du verkar må dåligt av att jag sitter här och skriver. Men vet du, det är ditt problem, inte mitt. Så nu låser jag in dig i ett ljudisolerat skåp sen slänger jag nyckeln i sjön. Sen får du sitta i din ensamhet där i skåpet och muttra och fäkta med armarna medan jag har en härlig skrivstund. Hej då!

Se detta som en övning i att vara hundra procent lojal mot dig själv och din längtan efter att skriva. Gör gärna övningen flera gånger. Ta ett regelbundet snack med Kritikern och visa vem som bestämmer!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista