Juristchat 11 nov

Chat med juristen Peter Altenby 11 november.
helene:hej jag står som ensam ägare till huset som jag köpte när jag skilde mig frän exet, med honom har jag tre barn med min nuvarande sambo har jag 2 barn hur är enklast att göra så min sambo stå som delägare på huset . om vi skulle gifta oss blir han då automatiskt delägare?
Peter Altenby:Du kan överlåta ½ av fastigheten genom försäljning eller gåva eller bodelning under bestående äktenskap. Försäljning utlöser beskattning om du gjort någon vinst på fastigheten, gåva brukar inte vara aktuellt i detta läge. Du vill väl inte berika sambon? För att kunna göra bodelning måste ni vara gifta. Om ni gifter er äger du fortfarande fastigheten men maken har giftorätt i den och erhåller alltså halva värdet om ni senare skiljer er eller om du avlider.
undrande:hej kan man skriva ett gåvobrev med texten att det inte skall räknas som förskott på arv. ä inte det samma som att göra den andra parten i detta fallet arvslös. Trodde man alltid rätt till minst laglott. annars kan man ju ge bort allt till en och den andre blir utan
Peter Altenby:Ja det kan man. Nej, övriga barn blir inte arvlösa om det är så att gåvan skett under sådana omständigheter eller sådana villkor att gåvan är att jämställa med testamentariskt fång. På vanlig svenska betyder detta att om man gör gåvan vid hög ålder eller under allvarlig sjukdom eller om man förbehåller sig nyttjandet av t.ex en fastighet som ges bort - då gäller laglottsreglerna. Gåvan räknas då in i kvarlåtenskapen och laglott beräknas på det högre värdet. Om inte dessa regler hade funnits hade ju resultatet, som du själv påpekar, blivit att man skulle kunna ge bort en stor gåva strax innan dödsfallet istället för att skriva testamente. Men det fungerar alltså inte.
moderator:Snart stänger chatten. Passa på att ställ din fråga nu.
Brita:Hej, har samma utgångsläge som Helene bortsett från att vi inte har gemensamma barn. Jag har en vuxen son, boende på annan ort och han har 2 vuxna barn. Mitt dilemma är att jag av etiska och moraliska skäl vill att min son ska ärva huset (eller värdet av det) om jag avlider. Samtidigt vill jag att min sambo ska få bo kvar så länge sonen inte vill flytta hit (vilket jag finner föga troligt) Hur ska jag göra? Min sambo betalar "skälig" hyra till mig och vi investerar en del i huset. Min sambo och son kommer bra överens men man får kanske tänka sig värsta skräckscenariet: Vad händer om min sambo bor kvar, träffar en ny kvinna som inte alls går ihop med min son och som då ska bo i hans föräldrahem? Massor av såna frågor surrar i huvet på mig. Är det lättare om vi gifter oss? Kan man skriva ett testamente för att skydda både min son och min sambo? Snälla ge mig ett råd!!!
Peter Altenby:Svårt att svara kort på. Äktenskap löser inte problemen här. Du kan låta sonen ärva fastigheten och ge sambon nyttjanderätt, lämpligen för en bestämd tid. Är det säkert att sambon vill bo kvar där om du avlider? Du bör anlita någon jurist och skriva testamente och då kan frågan belysas på rätt sätt.
bo nilsson:Min far fyttade ihop med en kvinna 1960,hon hyrde en lägenhet i ett 2familjshus.hon köpte huset när det blev till salu,och stod för lagfarten dom fick en dotter tillsammans,hon hade en son själv innan min far flyttade dit.Ca 1987 gav hon min halvsyster huset som gåva nu undrar jag om hon hade rätt till det utan att det skrivits något avtal mellen min far o kvinnan ,för 5 år sdan avled min fars sambo.Om ej någots skrivits mellan samborna vad gäller då när hon avled
Peter Altenby:Bodelning skall förrättas avseende bohaget, om efterlevande sambo krävde det. Barnet ärvde. Sambon hade rätt att skänka bort fastigheten. Sambolagen trädde i kraft 1 januari 1988.
moderator:Nu stänger vi chatten. Tack för era frågor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".