Bordskicksetikett

Här kommer en del fakta och gpda råd kring bordsskick från etikettexperten Mats Danielsson.

* Hur tar man besticken?

Svar: Man äter inifrån och ut - gaffeln till vänster, kniven till höger-

* Kan en gaffel ligga till höger?

Svar: Ja, men endast om det t.ex. är en hummergaffel. Är man vänsterhänt ska man

duka på vanligt sätt.

* Får man byta hand om man är vänsterhänt?

Svar: Enligt etiketten, nej. Men vad gör det, ingen kommer märka något ändå

* Men varför är det så noga då hur man dukar besticken?

Svar: Det är av praktisk karaktär, om två personer med kniven i höger, respektive

vänster hand sitter bredvid varandra kommer deras armbågar att röra sig mot

varandra när man skär. En praktisk förklaring alltså.

* Jag undrar var jag ska placera servetten. I mitt knä eller någon annanstans?

När jag dukar var lägger jag den då, kan den sitta i glaset?

Svar: Du ska ha servetten i ditt knä. Fäst den aldrig i skjortknappen eller i

slipsklämman om du är man. Om du måste resa dig, lägger du den på stolen,

lägg den inte på bordet. Det är endast värdinnan som lägger sin servett på

bordet och det gör hon när taffeln ska brytas, dvs. när ni har ätit klart.

Servetten kan du vid dukning placera på tallriken eller på kuverttallriken

till vänster. Idag kan du även placera den i glaset, det är helt korrekt.

* Ska jag duka bort vinglasen innan dessertvinet serveras?

Svar: All avdukning sker helt logiskt. Det innebär att allt som är tomt tas bort

eller det som inte hör till maträtten dukas av. Detta gäller inte vinglasen,

det är ett tecken på gästfrihet att låta vinglasen stå kvar och gästen får

själv välja sin dryck. De står alltså kvar. Däremot öl eller brännvinsglas

dukas bort, då de anses ha lägre status på matbordet än vad vinet har.

* Jag är helnykterist och dricker aldrig alkohol. Ibland förekommer det

alkoholfria viner, men dess innehåller ändå någon

procent alkohol. Kan jag be om annat utan att vara oartig?

Svar: Givetvis kan du be om annat. Ett förslag är att du ber om ett glas vatten

istället. Motivera med att tyvärr är det lite

alkohol i drycken och du kan inte dricka det. En klok värd eller värdinna

ger dig omedelbart något annat.

* Hur är det nu? Vi har gått till bords, maten är serverad och vinet upphällt! Hälsar värden alla först välkomna och skålar eller ska man ta en liten tugga först och sedan skåla? Jag tror att man allra först lyfter vinglaset och hälsar dom välkomna - sedan smakar vi på maten... Eller?

Svar: Man sätter sig till bords, kuvertbrödet till vänster kan man bryta av och

vattnet i glaset till höger kan man dricka av. Detta gör man under tiden an

samtalar med sina bordsgrannar. Nu säger värdinnan "varsågoda och ät" eller

så börjar hon eller värden att äta. Då börjar gästen också. Därefter

välkomstskål. Då först smakar gästen på sitt vin.