Trädgårdchatten 16/12

Bernt:Jag tog in citrontädet, nu dör gren för gren uppifrån och nedåt
Andris Juriaks:Du kanske har trädet för varmt? Det trivs bäst mellan 10 och 15 grader, och utan golvvärme. Har det ett fönster i närheten hjälper det. För att fixa trädet nu: Klipp bort allt torrt en bit in på grenen så att det ser friskt ut i snittet. Vattna ytterst lite och placer trädet svalt. Lycka Till!
Harriet Persson:Hej! Jag har några orchideer, jag undrar om dom är känsliga för julgranen?? Skall jag flytta dem? Tack på förhand God JUL!
Andris Juriaks:Orchideer trivs inte tillsammans med den vanliga svenska jukgranen, det är den gran som avger mest onyttiga gaser. Kungsgranen är bättre att para ihop med krukväxter. För att v ara helt säker: plocka undan krukväxter du är rädd om och sätt dom i ett annt rum så länge granen står inne.
Andrea:Kan man snygga till en ful gran med en sekatör så att grenarna blir lite jämnare? Kan vara svårt att få på kulorna ibland.
Andris Juriaks:Visst kan man fixa till en riktigt ful gran så den blir vacker! Behöver du klippa bort grenar, ta inte bort för många, då får du en massa snittytor som gör att granen torkar lättare. Behöver du sätta dit grenar: ta fram borrmaskinen lite nya grenar och en burk lim sen fixar du till den sämsta julgranen lätt som en plätt! Lycka till!
Gunn:Hej! Har ingen fråga men vill på detta sätt hälsa och tacka för 2009 till alla trädgårdsvänner över hela Blekinge, samt till Andris och Carina. Ha en skön jul så ses vi till en grön vår!
Andris Juriaks:
Andris Juriaks:Detsamma till dig Gunn! Hälsningar Andris
moderator:Nu är det 5 minuter till chatten stänger, tack för erat intresse.
Morgan från söl:Kan man använda vatten från torktummlaren till att vattna med? Jag använder nu osmosvatten till mina nepenthes och orchider!
Andris Juriaks:Fungerar bra med torktumlarvatten enligt de som provat.
A’net , S:Viscum album - Mistelten Har fået friske grene med bær fra Danmark. De har siddet på æbletræ. Kan jeg putte dem nu på æble eller tjørn? Hvordan kan det lykkes? De er så friske og knaldbare. Skal der skæres i barken? Mistelten hører julen til og er så vidunderlig, selvom den jo er en snylter God Jul med Tak for fint program.
Andris Juriaks:Misteln förökar du genam att ta bären med det kladdiga köttet och smeta på barken på på äpple, hagtorn lind eller poppel. Barken skall vara lätt skrovlig (inte för gamla träd). Färsök att få in kärnorna under barkflikarna. OBS förvara grenarna och bären ljust annars försvinner grobarheten. Denna tiden på året går mycket bra. Det tar minst 3-4 månader innan du ser resultat. Ibland kan de gro och se ut som om de kommer sig. Sedan kan de försvinna och se ut som om de dör, men de kan komma tillbaka efter några år. Spännande!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista