Stora ord - i 5 delar

Stora ORD är en programserie om de stora demokratiska orden. Som demokrati, demonstration, solidaritet, jämställdhet och yttrandefrihet. Ord som är så stora att man kan behöva titta lite närmare på dem, för att verkligen förstå vad de betyder.


Del 1: Solidaritet

Första programmet handlar om solidaritet. Elias Arvidsson i Rejmyra samlar ihop saker och pengar som han ger bort till nyanlända flyktingar och hemlösa. Vi följer med när Elias åker till flyktingförläggningen i närheten och spelar pingis med killar han just lärt känna.

Lyssna på programmen hos UR!

Del 2: Jämlikhet

Uma Lindström i Skellefteå tyckte att det var så dumt och onödigt att kläderna är uppdelade efter "pojkar" och "flickor", att hon skrev ett brev till ledningen för klädbutiken

Del 3: Ansvar

Tredje programmet handlar om ansvar. Helga Hjerling på Dalarö tänker mycket på miljön. Hon källsorterar och har aldrig någonsin flugit.

Del 4: Att demonstrera

När klass 6B i Kristinebergsskolan i Oskarshamn fick veta att deras skolkamrat Khaled skulle utvisas, gjorde de en egen namninsamling mot beslutet.

Del 5: Yttrandefrihet

Vad får man säga och skriva? Vad är yttrandefrihet och finns det gränser för den? I sista delen av Stora ord träffar vi humoristen och videobloggaren Clara Henry.

Producent och foto:
Victor Bengtsson / UR.

Medverkande:
David Hofvander, Agnes Sjölund, Jörgen Thorsson, Jan Ärfström och Clara Henry.