17-28 november:

Två veckor med sång i sikte

Vad vet du om "Den blomstertid nu kommer"? Viggo seglar jorden runt med sin mamma och hennes gudmor Peggy. Peggy är full av historier och i varje program berättar hon om en särskild sång.

Den här serien hör du i UR Play.

Lyssna på alla program hos UR!

Rulla ner för att se avsnittslänkarna!

Måndag 17 nov:

Den blomstertid

Den här dagen blir Viggo lite ledsen när han tänker på skolavslutningen, Den blomstertid nu kommer, och att han lämnat alla klasskompisar.

Varför sjunger man just den sången då? Och var kommer den i från? Den allvetande Peggy berättar de roliga och spännande historierna bakom sången.

Tisdag 18 nov:

Små grodorna

Det är dimma och stiljte. Och midsommarafton! Men hur firar man det i en båt? Och varför sjunger vi om Små grodorna på midsommar? Var kommer den sången ifrån? Den allvetande Peggy berättar för Viggo om de konstiga och spännande historierna bakom sången.

Onsdag 19 nov:

Du gamla, du fria

Båten närmar sig Grönland och det är dåligt väder, och dessutom dålig mottagning på deras lilla TV där de vill se fotboll. De lyckas iallafall se när lagen sjunger nationalsångerna.

Vad har man nationalsånger till? Och varför låter de som de gör? Den allvetande Peggy berättar.

Torsdag 20 nov:

Med en enkel tulipan

I dag skulle Peggys pappa fyllt år om han levat. Peggy och Viggo sjunger en födelsedagssång för honom där mitt ute på havet.

Varifrån kommer våra födelsesånger egentligen? Och vem har gjort dem från början? Peggy förklarar.

Fredag 21 nov:

Lucia

Viggo får ett mejl från en klasskompis som berättar att de firat Lucia på skolan. Åh, vad Viggo hade velat vara med!

Men vem var Lucia egentligen? Och varför sjunger vi om henne som vi gör?

Måndag 24 nov:

Sjömansvisor

Ibland blir det långtråkigt att segla och då kan man få tiden att gå med en liten sång. Varför finns det förresten så många sånger om livet på sjön? Och hur var det förr när man seglade jorden runt? Peggy berättar.

Tisdag 25 nov:

Majvisor

Idag ska de fira första maj på en fin ö utanför Australien. Men ön härjas av en skogsbrand.
Hur kommer det sig egentligen att man eldar på våren och sjunger sånger? Det kan häxmamman Matilda berätta mer om...

Onsdag 26 nov:

Klapplekar

Peggy har köpt semlor och det är dags att dela lika. Ole dole doff brukar funka fint… men det finns så många varianter. Allvetande Peggy berättar om fler varianter och klapplekar som levt länge på våra skolgårdar!

Torsdag 27 nov:

Vaggvisor och hejarramsor

Idag har Peggy tandvärk och försöker distrahera sig med sång. Vaggvisor funkar fint en stund. Men efter ett tag gör det olidligt ont och de måste dra ut tanden. Då sitter det fint med en hejaramsa! Tänk att man kan använda sånger till att både somna och vakna!

Fredag 28 nov:

Emigrantvisor

Idag hittar besättningen en övergiven båt. Är det pirater eller är det flyktingar som lämnat båten efter sig? Allvetande Peggy berättar att folk har flytt till andra länder i alla tider med båt, och att det finns många sånger om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".