Öland

Helikopterhjälp fick vänta

Polisen fick vänta med hjälp av polishelikopter. Anledningen: Det var inte lönt eftersom passet snart var slut.

När polisen i Kalmar begärde helikopter i sökandet efter en försvunnen kvinna på Öland i går natt fick man svaret att hjälpen fick vänta eftersom personalen snart slutade jobba.

- Det kan hända att vi får avslag eftersom det inte finns någon möjlighet, säger stabschef Jan-Erik Petersson vid polisen i Kalmar län.

Det var strax efter midnatt mot tisdagen som polisen fick larmet. Anhöriga ville ha hjälp att hitta en 20-årig kvinna som försvunnit på Öland. De hade då letat i över en timme utan resultat och var nu oroliga.

Hundpatruller och hemvärnsmän startar sökandet snabbt, men man ville även använda sig av polishelikopter som är ett mycket effektivt redskap. Men när man på natten begärde förstärkning fick man svaret från Stockholm att det fick vänta till senare på morgonen.

Anledningen var inte att den var upptagen, utan för att besättningen i Stockholm slutar vid 07.00 och att det inte var lönt att åka. Man fick helt enkelt vänta tills nya skiftet gick på. Först vid 09.30 på förmiddagen skulle förstärkning kunna vara på plats på Öland - då skulle kvinnan ha varit försvunnen i nästan tio timmar.

Historien fick ett lyckligt slut när kvinnan på morgonen hittades av personal på marken och Stefan Hall som är chef vid polisflyget tycker att man skött det bra.

- Det är väl inget konstigt med att man avaktar några timmar i samband med att man väntar på att en ny frisk patrull ska kunna flyga ner, säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Kristoffer Örstadius

kristoffer.orstadius@sr.se