Johanna Nilsson Foto: Hasse Sjöberg

Kometduon utsedd

Johanna Nilsson, medeldistanslöperska från Högby IF och Rasmus Elm, fotbollsspelare i Kalmar FF  belönas med med Sveriges Radio Kalmars kometpriser för 2005.

Kometpriserna delas i år ut för elfte gången.

Johanna Nilsson har under flera år tillhör de mest lovande löpartalangerna i landet. Men under 2005 kom de riktigt stora resultaten, bl a med segern i de amerikanska studentmästerskapen i terräng och EM-bronset i Holland, också det i terräng. Närmast siktar Johanna på EM på bana i Göteborg i augusti.

Rasmus Elm, värvades till Kalmar FF från Emmaboda för att i lugn och ro utvecklas till en allsvensk spelare. Men 2005 blev ett hektiskt år. Förutom spel i ungdomslandslaget fick Rasmus stort förtroende från FF-tränaren Nanne Bergstrand. Han medverkade i sju allsvenska matcher och var en av de stora strategerna när FC Köpenhamn besegrades i Royal League.

Juryns motiveringar:

Johanna Nilsson,  22 år, Högby IF, friidrott  

I flera år har hon varit en stor talang, men det riktiga lyftet kom först under 2005. Under slutet av året tog hon klivet upp i den internationella eliten. Vid terräng-EM i Holland visade hon inte bara uthållighet och spurtförmåga utan också ett tävlingshuvud långt utöver det vanliga. Detta gav en bronsmedalj.  Hon kan bli ett av de stora svenska hoppen i EM på bana redan till sommaren.

Rasmus Elm, 17 år, Kalmar FF, fotboll

Han kom till ett elitlag för att se och lära under 2005. Men från att ha spelat  i div IV under 2004 kom genombrottet direkt. Han blev bofast i ungdomslandslaget och  klev också  rakt in i nordisk och allsvensk hetluft. Det tekniska kunnandet, mogenhet och blick för spelet gör att han inom en snar framtid kan bli en av de stora i svensk fotboll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".