Staffan Sillén.

Ekots värden varar

Ekot ska fortsatt vara en radioredaktion. På den grunden bygger vi vår medverkan i nya distributionskanaler. Trovärdighet och oberoende är våra främsta konkurrensmedel i fm-radio såväl som på webben, i mobilen och i digitala kanaler. Radiomediet, som är rumsligt obundet och distribuerat på ett sätt som gör att publiken kan välja tidpunkt för att lyssna, kommer inom överskådlig framtid att vara ett enkelt och billigt sätt för lyssnarna att få veta vad som har hänt och varför.

Ekot ska stå för det som har varit den publicistiska linjen sedan årtionden tillbaka.

Trovärdighet och oberoende är våra främsta konkurrensmedel i fm-radio såväl som på webben, i mobilen och i digitala kanaler.

Ekot ska stå för kunskapsrik och kvalificerad sortering, bearbetning, bedömning och fördjupning av viktig information.

En ständigt växande mängd aktörer på mediemarknaden lockar till uppmärksamhet, vid sidan av det som Ekot erbjuder.

Snabbhet är naturligtvis i det sammanhanget ett viktigt konkurrensmedel, men för Ekot måste ändå den kritiska granskningen, åsiktsbrytningar och uppdraget att göra komplicerade samhällsfrågor begripliga, sättas i första rummet.

Ekot ska informera. Vi ska sätta händelser i sammanhang, ifrågasätta och utmana och alltid göra det på ett sätt som väcker fortsatt respekt och förtroende.

Ekot ska vara lyhört. Demokratiseringen av medierna med alerta användare och en mångfald av röster, som talar för sin sak, ska vara en källa till inspiration och uppslag.

Ekot ska vara ständigt föränderligt. Vi ska tidvis snabbt byta fokus och i andra lägen hålla fast i granskningar vi tycker förtjänar långvarig och inträngande uppmärksamhet.

Såväl i dagskrönikans form, som i fördjupande program, ska förändringar i Sverige och världen speglas och granskas.

För 20 år sedan, i samband med Ekots 50-årsjubileum, förutspådde redaktionens dåvarande datautvecklare Bror Jansson att Ekots publik i framtiden skulle kunna få Ekonyheter med hjälp av hemdatorer. ”Omöjligt är det inte” garderade Bror Jansson i Ekots jubileumsbok.

Det vi har sett sedan dess är en i hög grad teknik- och konkurrensdriven utveckling. Den alltmer förfinade och förenklade digitala tekniken ger utrymme för frejdigt skapande och en mängd nya plattformar för snabb information och påverkan.

Det är i detta landskap som Ekot förändras.

Vi anammar tekniska landvinningar och konkurrerar med ett växande antal nyhets- och programproducenter, men vi gör det med den publicistiska inriktning som är vår sedan årtionden.

I den alltmer kommersiella och propagandistiska medievärlden måste det finnas källor, som är höjda över alla misstankar om kommersiell eller politisk påverkan.

Ekot ska vara en av dessa.

Staffan Sillén
Ekochef 
staffan.sillen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".