Vi i femman, tävlande funderar. Foto: Matilda Ruta / Sveriges radio

Om Vi i femman

Vi i femman är Sveriges Radios och Sveriges Televisions allmänbildande frågetävling för femteklassare i hela landet - Sveriges största kunskapstävling.

Tävlingen startade i Sveriges Radio redan 1963, vilket innebär att Vi i femman firade 50 år under säsongen 2013.
1970 började även SVT sända Vi i femman. Nuförtiden deltar ungefär 70 000 elever från hela landet i uttagningstävlingarna. Det är en hel massa tävlingssugna femteklassare det – ungefär 75% av alla femteklassare i Sverige!

Vi i femmans olika steg

Tävlingen pågår under nästan ett halvår och börjar med att landets alla femmor har chansen att delta i uttagningen. Därefter gör de bästa 200 klasserna upp i lokala tävlingarna i radio. Till slut koras vinnaren i SVT:s Barnkanalen och Sveriges Radio P4.

Uttagningen
Uttagningen görs genom ett TV-program som sänds i november i Barnkanalen, SVT Play och viifemman.se. Alla femteklasser får vara med och svara på 25 stycken 1X2-frågor. De bästa klasserna går vidare till tävlingarna i radion. 

Lokala tävlingar radio
Åtta klasser i varje P4-område i Sverige gör upp om att bli lokala mästare under 4 veckor under januari-februari. Totalt tävlar 200 klasser i Sverige och tre av dem går vidare till Riksfinalen i SVT och SR och gör upp om den slutliga segern.

 

Lagen
Varje klass representeras i tävlingen av två elever, den tjej och kille i klassen som fått de bästa resultaten i uttagningen.
Om klassen bara består av tjejer eller killar få det så klart bli två tjejer eller killar i laget.  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista