Glada tävlanden i Vi i femman 2014 (från P4 Västerbotten).

Vanliga frågor och svar - FAQ

Här har vi samlat vanliga frågor om Vi i femman. Läs detta innan du kontaktar oss.

Vad är Vi i femman?

Svar: Vi i femman är Sveriges Radios och Sveriges Televisions roliga och spännande frågetävling för femteklassare i hela landet. Man tävlar för sin klass och tävlingen går i radio, tv och på webben. Tävlingen har funnits sedan 1963 och varje år tävlar tusentals klasser om att bli den bästa femman.

Hur gör vi för att vara med i Vi i femman?

Svar: Uttagningen sänds 8 november på SVT Barnkanalen och på hemsidan. 
Alla skolor får med posten ett brev med blanketter för att kunna delta. Breven kommer i mitten av oktober.

Om vi inte har fått någon inbjudan till klassen?

Svar: Brevet med inbjudan och formulär skickas till alla femteklasser som är registrerade i SCB:s skolregister. Brevet skickas i mitten av oktober. 
Har ni inte fått någon inbjudan i slutet av oktober kan ni maila viifemman@sverigesradio.se för att få blanketter.

Vilka klasser tas ut till radiotävlingarna?

Svar: De åtta klasser i varje P4-område som har den bästa genomsnittspoängen kommer att gå vidare till radiotävlingarna som startar i januari. Dvs alla resultat räknas samman och delas med antal elever i klassen. OBS! Det kan skilja mellan den högsta poängen i olika områden. Som klass tävlar man alltså enbart mot andra femteklasser i sitt eget P4-område i det här läget.

Hur tas laget ut?

Svar: Den tjej och den kille i klassen som hade bäst resultat på uttagningsprovet bildar klassens lag. På samma sätt väljs reserver ut för dessa. Laget ska om det går alltid bestå av en kille och en tjej. Om en klass enbart har till exempel tjejer så görs ett undantag, se nedan.

Kan alla klasser vara med i Vi i femman?

Svar: Tävlingen är öppen för landets samtliga klasser i årskurs 5. I första delen av Vi i femman tävlar klasserna mot andra klasser i samma P4-område, vilket gör att svenska klasser utomlands inte kan vara med.

Hur stor ska klassen vara?

Svar: Klassen måste bestå av minst FEM elever som går i årskurs 5 för att täcka upp vid sjukdom t ex. Observera att det måste vara minst fem elever närvarande vid uttagningstillfället.
Om man är en liten klass med färre elever än fem kan man välja att slå ihop sig med en annan liten klass inom samma rektorsområde. Man får då göra uttagningen tillsammans och välja att tävla under ETT av klassnamnen samt skicka in alla blanketter i ett kuvert. Man deltar även som en klass fortsatt i tävlingen.

Det finns däremot ingen övre gräns för hur stor en klass får vara. Det är idag ganska vanligt att man jobbar i mindre konstellationer, men att klassen består av alla elever i årskurs 5. Här kan man välja om man vill anmäla sig och tävla som en klass eller flera. Anmäler man sig som flera klasser kommer det att gälla även vid tävlingstillfällena i radio och TV.

Bara tjejer eller killar i klassen?

Svar: Ett antal klasser runt om i landet har hört av sig och vill vara med och tävla, trots att det i klassen går enbart tjejer, enbart killar, eller bara en kille eller en tjej. Självklart ska även dessa klasser kunna tävla i Vi i femman.
Detta kan alltså innebära att något lag kommer att bestå av bara tjejer eller killar, men däremot ska de klasser med både tjejer och killar ha ett lag med både tjejer och killar.

Vår klass är åldersblandad, får även de andra eleverna vara med?

Svar: Nej, bara de elever som går i femman får vara med i Vi i femman.

Finns frågorna i uttagningen på andra språk?

Svar: Nej, frågorna i uttagningsprogrammet och övriga tävlingar ställs enbart på svenska.

Är uttagningsprogrammet textat?

Svar: Ja, för att få undertext till Vi i femmans uttagningsprogram går man in på Text-TV på sidan 793, eller trycker på lilla T-symbolen i SVT Play.

Vi missade uttagningsprogrammet, kan vi vara med ändå?

Svar: Det är bara under uttagningsdagen man kan vara med och tävla. Missar man den dagen kan man inte vara med i Vi i femman.

 

Vi glömde/missade att skicka in svarsblanketterna efter uttagningsprogrammet, vad gör vi?

Svar: För att er anmälan till Vi i femman ska vara godkänd måste försändelsen med era svarsblanketter vara postad samma dag eller senast dagen efter tävlingsdagen.

När får vi reda på om vi gått vidare?

Svar: I början av december kommer vi att kontakta de 200 klasser i landet som gått vidare. Klasserna kommer också att publiceras här på sajten och presenteras i din lokala P4-station.
Om ni inte hör något kan ni ändå se hur det gick för er klass genom att klicka på ”Kolla resultatet” här på sajten.

Har du inte fått svar på din fråga?
Mejla oss så hjälper vi dig så fort som möjligt; viifemman@sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".