Programledaren Kim Ohlsson med en förstorad variant av svarsformuläret. Blankett. Foto: SVT Play.

Om inbjudan, blanketter och klasskoder

När kommer inbjudan?

Brev skickas ut i mitten av oktober till de femteklasser som finns med i SCB:s skolregister. I breven finns en inbjudan, anmälningsblankett och svarsformulär till hela klassen. Har ni inte fått något brev till er skola I SLUTET AV OKTOBER så hör av er till Vi i femman via mejl på adressen viifemman@sverigesradio.se.

Räcker inte blanketterna i kuvertet?

Om er skola behöver fler anmälningsblanketter går det bra att kopiera blanketten som heter just "Anmälningsblankett" – en anmälningsblankett behövs per klass.

I kuvertet medföljer även 28 st svarsformulär som delas ut till eleverna. Dessa får INTE kopieras eftersom de ska rättas maskinellt. Men om din klass eller skola trots allt inte fått tillräckligt många svarsformulär, kan du kopiera det svarsformulär som ligger sist i kuvertet. Det är märkt ”Svarsformulär för KOPIERING”. 

OBS! Det är viktigt att du kopierar på vitt papper och kontrollerar att kopiorna inte blir sneda.

Vad är ”klasskod”?

För att kunna fylla i blanketterna rätt är det viktigt att de får rätt klasskod. Det innebär att om det bara finns en klass i årskurs 5, så får den klasskoden A oavsett vad klassen kallas. Om det finns flera femteklasser, t ex Mariehemsskolan klass ”Solstrålen” och klass ”Månskenet” – bestäm då att klasskoden för ”Solstrålen” blir A och klasskoden för ”Månskenet” blir B osv.

Be eleverna kryssa för sin klasskod på sina svarsformulär och skriva klassens namn i klartext. Ovanstående är viktigt för rättning samt urval till deltagarna i radio.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".