Kontrolltornet.

Övergripande regelverk för Vi i femman

Här kan du läsa reglerna som gäller under deltävlingarna av Vi i femman.

UNDER SJÄLVA SÄNDNINGARNA

Fusk förekommer tack och lov inte så ofta i Vi i femman, men vid minsta fusk genom tal, tecken eller ljud från publiken till de tävlande diskvalificeras klassen. Tävlingen avbryts och den andra klassen utses till vinnare.

Detsamma gäller om lärare, föräldrar eller barn beter sig illa under pågående sändning. Inte minst om detta stör tävlingen och programmet.

Om det uppstår stora tekniska problem vid sändningen kan den eventuellt behöva brytas.

Tävlingen genomförs då istället vid ett senare tillfälle med nya frågor och utanför sändning.

Det är förstås väldigt viktigt att domsluten blir korrekta i Vi i femman. Men det är direktsändning och ett rappt format och innehåll innebär dock att det kan bli oklarheter kring poängberäkning och/eller domslut.

Om man som tävlande eller publik tycker att det blivit fel ska man ta upp det med programledare/domare/producent så snabbt som möjligt och innan sändningen är över. Ambitionen är att släppa hem ”rätt” vinnare när programmet är slut.

EFTER GENOMFÖRD TÄVLING

Om man först efteråt upptäcker att det blivit oklarheter kring domslut eller poäng kan man lämna in en protest till den övergripande tävlingsledningen. Protesten måste ha inkommit på mail till viifemman@sverigesradio.se senast kl 12 dagen efter den aktuella tävlingen för att protesten ska tas upp till granskning.

Om tävlingsledningen efter genomlyssning av programmet och samtal med den lokala tävlingsledningen kommer fram till att det fattats felaktiga domslut eller satts fel poäng är det OMSPEL som gäller. Det går INTE att skicka två klasser vidare till nästa tävling. Det kan alltså inte bli oavgjort i Vi i femman.

När man gör omspel av tävlingen mellan de två klasserna används helt nya frågor. Tävlingen avgörs innan nästa steg i tävlingsschemat och sänds inte radio.

Omspel sker från det moment som var avgörande för utgången i den första tävlingen mellan klasserna. Stod det till exempel lika poängmässigt innan Stegen sker omspel därifrån. Stod det lika efter Stegen sker omspel därifrån genom de avslutande extrafrågorna, det vill säga snabbfrågor. Det innebär att den klass som först svarar rätt får en poäng och därmed vinner tävlingen (jämför med ”Sudden death” inom sportvärlden).

Någon gång upptäcks i efterhand en så kallad ”slamkrypare”, en felaktigt formulerad eller ställd fråga i programmet. Om en protest inlämnas innan kl 12 dagen efter granskas frågan och om tävlingsledningen kommer fram till att frågan är felaktig stryks den från tävlingen och även de eventuella poäng den gav till båda de tävlande klasserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista