Prisad av folket världen över.

Basshunter - folkets musik?

P1 tisdag 29 januari klockan 14.03 och onsdag 30 januari klockan 18.15.

Han heter Jonas Altberg, men går under artistnamnet Basshunter. Det är nu över ett och ett halvt år sedan låten ”Boten Anna” sjösattes av en bakfull Jonas. Från att vara en landsplåga på hemmaplan har nu Basshunters musik spritt sig över i princip hela världen. I tre veckor har den engelskspråkiga versionen av ”Boten Anna” legat etta på den brittiska topplistan.

I dåtidens musikklimat skulle Jonas Altberg antagligen ha anklagats för att vara ”en skivbolagsprodukt” - något lättsmällt, skapat för att med hjälp av mördande reklam säljas in till massorna.

Nu är sådana argument inte längre giltiga. Inget skivbolag har backat upp Basshunters framgång. Det är musik som spritts som en löpeld via världens digitala motorvägar. Miljoner och åter miljoner har lyssnat på låten för att de tycker… ja… att den är bra. Frågan är då, får vi den musik vi förtjänar?

Nya Vågen diskuterar musik, klass och den breda smaken utifrån fenomenet Basshunter.

Gäster: Natalia Kazmierska, Håkan Lahger och Hanna Fahl.

I en ny rapport från tankesmedjan Timbro hävdas att kulturlivet mår bättre än på länge. Bokbranschen blomstrar och scenkonsten lockar allt fler. Är det dags att sluta klaga över minskade resurser till kulturen?

I studion möts Timbros Erik Zsiga och Stefan Jonsson, kritiker på Dagens Nyheter.

Programledare: Eric Schüldt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista