Petra von Kant 1972. Margit Carstensen i Fassbinders film.

Är du galen, kvinna?

Den ryska samtidslitteraturen domineras av science fiction. Författaren Vladimir Sorokin har i sin nya skandalomsusade roman ”I det heliga Rysslands tjänst” skapat en kolsvart dystopi av ett auktoritärt samhälle styrt av ”Härskaren”. Är science fiction den enda genre som funkar för att beskriva dagens Ryssland?

Det finns en person som den här samtiden ännu inte orkar träffa - den oälskade kvinnan. Hon som talar om kärlek som gränsar till galenskap. Det skrev tidskriften Bang i sitt kärleksnummer i höstas, i kölvattnet av Maja Lundgren-debatten.

Hysterikan är tillbaka och hon är mer utagerande än på länge. Populärkulturen är fylld av söndriga, självdestruktiva, vansinniga kvinnor - Britney Spears, Amy Winehouse och Lindsay Lohan. Och på Stadsteaterns scen i Stockholm ligger en framgångsrik modeskapare och krälar i utspilld gin, galen av saknad efter sin älskade. Det handlar om Petra von Kant, i Hugo Hanséns hyllade uppsättning av Fassbinders pjäs ”Petra von Kants bittra tårar”.

Är Petra von Kant en hysterika för 2008?

Gäster är Ulrika Knutson, författare och kulturjournalist, Pia Huss, teaterkritiker i Dagens Nyheter och Maria Edström och Fredrik Wadström från radions kulturredaktion.

Programledare Clara Törnvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".