The rise and fall of the roman empire

Vad vill Malmös nya - teater?

P1 tisdag 12 februari kl 14.03 och 13/2 kl 18.15

2000-talets mest framgångsrika unga teatergrupp i Malmö Teater Terrier  la ner sin verksamhet vid årsskiftet  och startade istället . Den 23 februari är det premiär för Romarriket föds i blod – den första av fem föreställningar om romarrikets uppgång och fall. Som en del i projektet startar Institutet under våren studiecirklar i strippdans, bondage och hur man skär sig själv i armarna.

Kursen i strippstångsdansen är redan vara igång, skriver Sydsvenska Dagbladet. Female Power Station, en feministisk sadomasochistisk aktivitetsgrupp från Köpenhamn ska leda BDSM-kursen och Iggy Malmborg, skådespelare som förra året gjorde föreställningen Jag skär om ungas självdestruktivitet, ska leda Självskadekursen.

Men är detta teater? Vad vill de egentligen  – och vart är de på väg? Anders Carlsson, Institutets konstnärlige ledare och Ludvig Uhlbors, Institutets dramatiker, debatterar teaterns framtid  med kritikerna Rikard Loman och Theresa Benér.  

Dessutom: Går det verkligen en skarp kulturgräns mitt i Öresund? Skulle inte Carsten Jensens mäktiga sjömansroman Vi, de drunknade kunnat vara skriven av en svensk?  Nej, svarar Sydsvenska Dagbladets kulturchef  Daniel Sandström och Dagens Nyheters kritiker Dan Jönsson; det finns en tydlig skillnad mellan dansk och svensk litteratur och svenskarna har dödförklarat den breda epiken gång på gång till fördel för anglosaxisk ironi och smartness.

Programledare: Lena Birgersdotter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".