Framtiden är här

P1 tisdagen den 20 maj kl. 14.03 och onsdagen den 21 maj kl.18.15

Vi lever i en kultur, i ett samhälle som styrs allt mer av teknik. Inom filmen har de mest storslagna fantasier kunnat bli verklighet. På Internet har du själv spelat huvudrollen i allt större och mer avancerade historier. Och utvecklingen skenar. De innovativa grepp som är moderna idag kan tekniken ha sprungit ifrån i morgon.

I veckans program utforskar Nya Vågen vad teknologiska landvinningar innebär för berättandet.

I helgen hade den svenska filmen ”En enastående studie i mänsklig förnedring” premiär. Det är en smått sjösjuk resa in i depression och självrannsakan, allt filmat med en mobiltelefonkamera. Hur ser framtiden ut för filmfotografin? Är den pixliga, lågupplösta bilden vårt nya dogmamanifest, en nödvändig motpol till dataanimerade jätteproduktioner. Eller är det här slutet för en klassisk yrkeskonst som redan för länge sedan hade sin konstnärliga högkonjunktur?

Vidare pratar vi om hur framtidens kulturella uttryck kommer te sig då virtuella världar allt mer liknar vår vanliga värld. Onlinespelen lockar varje dag miljontals människor världen över. På Internet blir de deltagare i en interaktiv berättelse där varje person kan spela huvudrollen.

Ett föregångsprojekt inom det interaktiva berättandet är tv-serien ”Sanningen om Marika” som sändes i SVT i höstas och nyligen belönades med det internationella tv-priset Emmy. Här kan tv-publiken själva ta del i nystandet av de gåtor som presenteras i serien. Den röda tråden löpte från tv:n till nätet, till antikvariat ute på stan. Är det här ett embryo till en helt ny kulturell genre, ett nytt sätt att se på dramatiserade historier?

Medverkande: Gunnar Bolin, Magdalena Dziurlikowska, Magnus Eriksson, Anders Rydell, Christopher Sandberg.

Programledare: Eric Schüldt.