Allt du gör kan jag göra bättre

P1 tisdagen den 27 maj kl. 14.03 och onsdagen den 28 maj kl. 18.15

När veterandiscjockeyn Sydney ”Big Brother” Onayemi började spela skivor på sjuttiotalet hotade Musikerförbundet med att införa en särskild diskoavgift för att kompensera den levande orkestermusikens förlorade intäkter. På nittiotalet ändrades attityden och discjockey blev en accepterad, och så småningom också dyrkad yrkestitel. Men i dag ryms skivspelare och mixerbord i en digital manick som är liten som en mobiltelefon och utformad så att alla kan bli sin egen dj. Hur påverkar det yrkets status? Vad skiljer dagens gör-det-själv-anda från sjuttiotalets idéer om att alla kan göra konst? Och hur mycket amatörism orkar vi med?

Gäster: Håkan Lahger, musikjournalist, Håkan Lidbo, musiker och producent och Eric Schüldt, dj och Nya Vågen-programledare.   

John Ajvide Lindqvist har blåst nytt liv i den svenska skräckskildringen. Med sin nya roman ”Människohamn” skapar han en mytologi kring Stockholms skärgård, fjärran från gängse Pripps Blå-romantik. Kulturredaktionens Maria Edström och Jenny Teleman har läst boken och kommer till Nya Vågens studio för att diskutera skrämseltaktiker och tonårsspöken.

Programledare: Clara Törnvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista