ur Brideshead Revisited ©2008 Hanaway Films

Kärlek - så funkar det!

P1 tisdag 9 september kl. 14.03 och 10/9 kl. 18.15

Olyckliga äktenskap beror på gener, har forskning på otrogna sorkar lärt oss i veckan. Samtidigt kommer två självhjälpsböcker med handfasta råd om hur vi lyckas i kärlek - Dan Josefssons ”Hemligheten” som beskriver ”anknytningsteorin” och intervjuboken ”Kärlek - hur fan gör man?” av Bob Hansson. Jenny Aschenbrenner och Jan Söderqvist har läst och jämfört och kommer till Nya Vågens studio för att diskutera vårt sug efter vetenskapliga rön på kärleksområdet.

Det började för några år sedan. Vintage blev finaste modet och överklassen både nytt stilideal och ämne för kultursidesanalyser. Och som följd av nynostalgin exploderade bloggvärlden av hyllningar till den brittiska tv-serien ”Brideshead Revisited” från 1981, baserad på Evelyn Waughs roman. Men bakom seriens förföriska yta, tweedkavajer och konjakskupor finns en svart berättelse om livsleda, religiös skuld och en aristokratfamiljs undergång. Nu kommer långfilmen ”Brideshead Revisited”. Nya Vågen synar den tillsammans med Waugh-experterna Tor Billgren, Anneli Dufva och Johan Hakelius.

Programledare Clara Törnvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".