Pickmans Modell
Upphovsrätt

Trädgårdsmästaren är här!

Internet har beskrivits som en gräsrötternas plats. En engelsk park, där var och en har möjlighet att uttrycka sig, kommunicera och dela med sig av information. Under en tid har dessa gräsrötter fått frodas ganska ohämmat, lite för ohämmat tycker många. Därför har trädgårdsmästaren kallats in.

Med bokstavskombinationer som FRA, Acta och Ipred trimmas trädgården internet, bit för bit. Eller tuktas, beroende på vem man frågar. På onsdag börjar Ipred-lagen gälla i Sverige. Med den kommer det att bli möjligt för upphovsrättsinnehavare att vända sig direkt till den som olovligen laddar ner deras verk med skadeståndskrav.

Vilka följder får lagen för internet? Och vilka följder får den för oss? I studion: Isobel Hadley-Kamptz, frilansskribent och författare, Andreas Ekström, kulturjournalist på Sydsvenska Dagbladet, och kulturredaktionens Mikael Timm.

På tal om upphovsrätt så är det strax över 70 år sedan hårdrockarnas favoritförfattare, H.P. Lovecraft dog, alltså har upphovsrätten inte längre hans verk i sitt våld. Kan det förklara det stora uppsvinget för det makabras skildrare på senare tid? Sedan förra året har en rad nyöversättningar kommit på svenska. Vi har läst några av dem: Fallet Charles Dexter Ward, Pickmans Modell och Anteckningsbok. I studion: Hanna Hård, frilansande förlagsredaktör och kulturredaktionens Anna Tullberg.

Programledare: Kim Nordberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".