Umeå vinkar till höger och vänster

Sista augusti i år antog den blivande kulturhuvudstaden Umeå sitt nya kulturpolitiska program. Som väntat har vissa begrepp som "tillväxt" och "näringsliv" fått en mer framträdande plats än innan. Mer oväntat är den utsträckta handen till stadens autonoma vänster.

På gräsrotsnivå har Umeås kulturliv sedan länge dominerats av vad kritiker brukar kalla "individer på vänsterkanten". Veganerna bakom folkkök lagar varje söndag mat till hundratals besökare, hardcore- och punkscenen bokar regelbundet vad som i finare sammanhang kallas "internationella gäster" och bakom olika festivaler, föreläsningar, filmvisningar, serietecknarverkstäder och husockupationer hittar man ofta samma spretande skara av anarkister, socialister och så kallade "autonoma".

Det är rätt tydligt att det är dessa grupper som kommunen syftar på under rubriken "Aktivt förenings- och musikliv":

det växer fram nya nätverk, sociala och kulturella identitetsrörelser i Umeå, såsom miljö och djurrätt, hbt och queer, feminism och internationell solidaritet. … Denna egenorganiserade verksamhet handlar ofta om att på egen hand, eller med visst stöd, organisera nya mötesplatser som bygger på deltagarnas egna initiativ. … Det är nödvändigt att kommunen anpassar sina regler och olika stödformer för att skapa nya möjligheter för dessa verksamheter och grupper

Välkomna in i värmen, med andra ord. Men om dessa grupper nu lyckats så bra på egen hand, hur villiga kommer de då vara att låta sig omfamnas av etablissemanget?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".