Jätteläskiga unga människor

Ungdomen nuförtiden…

Ok: dagens, veckans, kanske till och mer årets ord är: EFEBOFOBI = irrationell rädsla för tonåringar.

Det finns nästan ingenting som kan få annars genomtänkta, analytiska och självreflekterande människor att bli så fyrkantiga, enkelspåriga och kortsynta som ungdomar.

Välutbildade och smarta vuxna sitter och häver helt skamlöst ur sig sådant som: ”dagens tonåringar är så självupptagna och ytliga” eller ”de som är unga idag tror att allt bara ska ordna sig utan att de själva anstränger sig” eller ”DE TAR JU INTE HÄNSYN”.

Utan att skämta. Det är häpnadsväckande.

Man behöver inte komma dragandes med det gamla citatet som tillskrivits Sokrates: ” Våra dagars ungdom älskar lyx. Den uppträder ohövligt, föraktar auktoriteter, har ingen respekt för äldre människor och pratar när den borde arbeta”, från någon gång på 400-talet före Kristus, det räcker med att minnas hur alla klagade på en själv när man var tonåringar, för att inse det befängda i sådant generaliserande fördömande av en hel generation.

Under tiden klagar 60-plussarna högljutt och med stort genomslag på äldrevård, pensioner och åldersdiskriminering medan 30-nåntingarna fått hela nation att engagera sig i deras problem med att få dagishämtningar att klaffa med arbetstiderna.

Samtidigt som det är de unga som fått sin situation allra mest försämrad, med en konkurrens som kryper allt längre ner i åldrarna, konkurrens om att komma in på rätt skolor, få toppbetyg med spets för att komma in på rätt utbildning för att sedan kanske få ett jobb. Bostadsbrist, urholkat stödsystem, indragna komvuxkurser – chanserna att komma igen om man misslyckas under de sköra turbulenta tonåren blir allt färre.
Och hur reagerar samhället? Med efebofobi. Som i de städer i Belgien och Storbritannien där man börjat sända ut högfrekventa ljud i högtalare på offentliga platser, ljud som äldre människor inte längre kan höra, för att skrämma bort ungdomar. (Läs mer: ) Den offentliga anledningen är att stoppa vandaliseringen, men med tanke på vilken liten andel av ungdomarna som verkligen vandaliserar är det lätt att tro att skräcken för de unga är det verkliga skälet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".