Vad menar Marcus Birro?

Marcus Birro medverkade i P1 Morgon med bakgrund av den märkliga kulturkrönika han författat till Dalarnas Tidningar, i vilken han vilt och hatiskt raljerar mot en upplevd "förortsromantik". Genom en tankekedja jag inte kan greppa går han sedan vidare i samma ton mot "terror" och "militanta muslimer".

Stycken som "skäggiga män i klänningar som hukar i grottor håller hela den fria, civiliserade världen i skräck med hjälp av sin förbannade terror" är i all sin barnslighet skrämmande eftersom de kommer från en vuxen människa.

Birro är en vit, heterosexuell man boende i Sverige. Säkrare kan ingen vara från politiskt motiverat våld. Friare rörlighet kan ingen åtnjuta. Att han från sin ytterst privilegierade position ondgör sig över "kulturdamer och -herrar som gärna vill förstå dessa förbannade ghetton, dessa stinkande avträdeshögar till bostadsområden" är synnerligen mycket märkligt.

På forumet Flashback jublar internetrasisterna. Birros krönika kallas för en "spricka i muren" - ett tecken på att rasismen nu äntligen fått fritt spelrum i medierna.

Med bakgrund av detta, och att den ursprungliga texten uppenbart skrivits i affekt kunde man inte vänta sig annat än en komplett avbön och hel pudel när Birro medverkade i P1-morgon i måndags. Istället fortsatte märkligheterna.

"Jag tror inte alls, tyvärr, att förorten älskar Sverige" säger Birro som om förorterna inte var en del av Sverige. "Vi måste prata om vi och dem annars blir det komplicerat" fortsätter han. Men vem är "vi" och vem är "dem"? Är jag en del av Birros "vi"? Förhoppningsvis inte.

"Det finns invandrargrupper och människor som kommer hit från andra länder som sitter inne i sina lägenheter bakom sina paraboler och vägrar lära sig och ta del av.."

Där avbryts Birro av Zanyar Adami som påminner om att vi måste sluta prata om "invandrare" och "svenskar". Att det fortfarande finns människor som inte förstått det är nog det märkligaste av allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".