Tweenisar och vuxnisar

OK – alla som råkat titta på SVT:s Barnkanalen i mer än 30 minuter har säkert råkat snubbla över det här:

 

En taffligt dubbad och gällt hysterisk serie om några tonårstjejer som dansar och färdas över världen med hjälp av internet. High School Musical goes digitala medier, ungefär. Eller klassikern i genren, Hannah Montana, den går också i SVT. Och man kan ju förfasa sig over public service-tv:s tveksamma satsning på att leverera kommersiell skräp-tv till barn, om man vill, men man borde kanske oroa sig ännu mer över att samma kliniska, plastiga tweenie-kultur visas överallt, i alla barnkanaler, finns i alla bokhandlar, i dataspelsvärlden och på en biograf nära dig.

Tweenie betyder åldern mellan barn och tonåring. 9-12 så där. Och allra mest nytta av att den åldern blivit ett eget begrepp har förstås producenterna av kommersiell tv och film. Tweeniesarna är en lukrativ målgrupp – i många hem är det de som styr familjens mediekonsumtion.

Men, ursäkta, om man inte än är tonåring, då är man väl ett barn? Möjligen ett barn som börjar bli nyfiket på den där mystiska, dynamiska och lite läskiga tonårstiden – leka vuxen och samtidigt vara rebell-tiden. Och vad får man?

Välkammade, asexuella tonårsrobotar som gör karriär inom showbiz redan innan de växt ur tränings-bh:n. Ett moras av artificiella barnvuxna bländvita leenden och tomma blickar. Inget spännande, kittlande vuxenhemligt allt, och inte heller något barngalet, befriande och vildvuxet. Bara plast och formgjutet.

Det måste vara en konspiration.

Ett läskigt smart sätt att radera ut det subversiva ur de små barnasinnena innan de når de farliga tonåren. När de fyller 13 har de redan blekt tänderna och alldeles för upptagna med att repetera koreografier och nätverka med inflyteserika människor för att ha tid att protestera mot vuxenvärldens alla vansinnigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".