Hemmafru minus fru – en av de daglediga?

Nu när hemmafruidealet börjat glänsa igen som kattguld i utbrändhetens tid slås jag av den existentiella dimensionen av att bygga hela sin tillvaro på att någon är kär i en. Gulp. Han kan ju vilken dag som helst sluta vara det. Då är man rökt. Inte bara ekonomiskt.

Dagens Industris nätupplaga DI.se har fördjupat sig i frågan och rapporterat att var tredje vd-fru helt saknar inkomst. Och visst, vissa av dem har säkert sett till att skriva förmånliga äktenskapsförord som gör att när de kasseras efter tio års trogen tjänst får en regelbunden slant för mödan. Men det andra då? Sammanhanget, som är så livsviktig för en människa – känslan av att finnas till i samhället, att fylla en funktion, att vara en del av något? Hur får man den?

Detta alldeles utanpå alla genusaspekter av hemmafrutillvaron, oavsett den maktobalans som ofrånkomligen uppstår i en relation där bara en tjänar pengar, bara en går ut i världen och uträttar något. För även om man kan bygga hela sitt liv på relationen till en man, leva helt i hans sfär, så tar det faktiskt ofta slut. Och då – ingenting. Inget av allt det man gjort under alla de där åren i äktenskapet är ju värt något då.

Vilken rädsla man måste känna, hela tiden, för att han ska tröttna. Och hur håller man fast kärleken? Botox och bröstlyft är inte hela svaret, kärlek dör av tusen skäl och många av dem har inget med en sexig kropp att göra.

Nä flickor, utbilda er och skaffa er ett jobb. OCH en rik man om ni absolut måste.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".