Panik! Hur ska detta gå? Foto: Scanpix.

Skydda oss från oss själva

Det är något konstigt med den här händelsen nyligen då en svensk kvinna i USA greps av polis misstänkt för vanvård av barn. Det efter att hon lämnat sin ettåring i vagnen utanför en restaurang när hon gick in och köpte tacos.

– Oansvarigt! Det skulle jag aldrig göra! Uttalar sig en amerikansk trebarnsmamma i Aftonbladet.
   Tja, kanske har hon rätt? Det förekommer väl att barn stjäls. Men samhället verkar skräckslaget, och kanske allra mest för sig självt? Om alla förutsätter att ett barn utanför en restaurang kommer att stjälas eller fara illa, är inte sannolikheten då större att det gör det?

När en upprörd landskronabo i början av sommaren polisanmälde ett studentplakat med en bild av en naken, badande bebis, som barnpornografi, så vittnar det om samma sak: En panikskräck inför andra människors dåliga sidor. Och kanske allra mest: ett omedvetet avslöjande av de egna sämsta, mest förbjudna sidorna.

Jag minns när amerikanske Michael Moore (i sin dokumentär om vapen: Bowling for Columbine) med fascination knackade dörr i kanadensiska hem och upptäckte att alla dörrar var olåsta. Och sen förbryllat satte det i samband med Kanadas mycket färre våldsbrott, jämfört med USA.

Samhället blir sina rädslor.

(Studio Ett ska debattera barnvagnsaffären i eftermiddag, på deras web finns också en omröstning där just nu 57 procent tycker det är oansvarigt att lämna ett barn utanför en restaurang.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista