Fulfestival!

Kön till minimunkarna är lika obegripligt lång som vanligt. Stekoset tjocknar. I snålblåsten på Stortorget har plastdukarna och snapsglasen tejpats fast i långborden inför kvällens kräftorgie. Det är Malmöfestival igen - denna hatälskade, langosluktande stadsfest. Men jag måste älska det!

För på väg från Kävlinge till kräftorna kan man inte undgå att passera nån av serie-Malmös uppblåsta figurer: som Nanna Johanssons på bilden. Eller tidskriften Fuls egna Ful Space där de iscensätter sitt nya nummer. Bland annat skapas tredagarsperformancet Det inkontinenta och Wispcamp skriver om konsthistorien.

Festivalen satsar också på samtal med unga arabiska författare - imorgon kan man höra libanesiska författaren Joumana Haddad berätta om sin kommande bok - och på förvånande feta konserter. Cocorosie! Amadou och Mariam!

Jag tror inte man ska underskatta värdet av att samla en massa folk i stan och bjuda på bra, överraskande och gratis kultur. Och trots krympande budget har festivalen alltså lyckats skapa ett kulturprogram som känns ... mer som en lyxlangos än en minimunk.