När alla blir publicister

När "skogsturken" fick en freesbee i huvudet, lackade ur och fångades på film tog hans liv en ny vändning. Plötsligt visste alla vem han var och skrattade åt honom, kastade glåpord på stan. Internet är snabbt och skoningslöst. Den nu återfunna flicka som varit försvunnen i sju dagar kan ha fått sitt liv försvårat på ett liknande sätt.

Vi var många som såg bilden på Facebook och 58 000 människor klickade på "dela". Det innebär att kanske en halv miljon människor tagit del av bilden. För många var det säkert ett lätt beslut, i syfte att hjälpa till. Vi har ännu inget facit, men i värsta fall innebär nu uppmärksamheten ytterligare problem.

Alla har nog i sin barndom fantiserat om att rymma hemifrån i syfte att våra föräldrar skulle få dåligt samvete. För den här flickan är det inte första gången. Allt tyder på att hon har en socialt trasslig tillvaro. Därför misstänkte inte polisen något brott, trots att en vecka passerat. Polisens teori var att hon höll sig undan frivilligt hos någon bekant.

Samtidigt spreds flickans namn och bild över nätet. Hur tänkte Sveriges nyhetsmedier i det läget? Efterlyst i TV3 valde trots den massiva uppmärksamheten att avvakta. Aftonbladet, annars pigga på uthängningar, publicerade ingen bild utan nöjde sig med namn och ett signalement: "blå jeans, en svart skinnjacka, en svart skinnväska samt beige tygskor".

Under tiden flödade tipsen på mötesforum som Facebook och Flashback från oroliga människor som trodde sig ha sett henne:

Jag undrar om hon inte var vid Gullmarsplan ca 09:00 i morse. I vänthallen sittandes intill caféterian mitt i vänthallen. / Min pojkvän tycker sig känna igen henne från tunnelbanan på väg mot stan (Stockholm) på gröna linjen. Är ju inte säkert att det var hon men vem vet! / 13:40 : Såg henne på pendeltåg i Västerhaninge, åkte vidare mot kungsängen med okänd destination. / Såg henne på Tengdahlsgatan/Barngårdsgatan på Södermalm i Stockholm om det var rätt tjej.

Frågan är om denna villervalla verkligen hjälpte eftersökningarna. Men syftet var fortfarande gott.

Om det slutliga tipset verkligen kom från allmänheten eller från någon som kände henne sedan tidigare framgår inte och polisen vill inte avslöja det:
– Vi fick in ett tips och kunde hitta henne här i Sala, säger Mikael Lundqvist, inspektör vid närpolisen i Sala, som ansvarat för utredningen.

Vad som däremot står klart är att alla flickans vänner, ovänner samt framtida arbetsgivare vid en sökning på hennes namn alltid kommer att hitta dessa artiklar och trådar. Och nu, efter nyheten att hon återfunnits, vände tonen:

Man undrar ju vad som inte fungerar i huvudet på henne. / Hon är ute efter uppmärksamhet / Förbannade fjortis / Skönt ändå att hon kommer få skämmas sönder resten av året. / Tror detta var planerat för att göra sig känd.

Samt ännu värre saker som jag varken får eller vill citera här. 

Vilka slutsatser ska vi dra? För det första: Här finns inget enkelt svar. När uppmärksamheten började ville alla hennes bästa. Men det fanns en anledning till att de professionella publicisterna hade is i magen. Bara på flickans hemort uppges tre-fyra unga, likt flickan själv, rymma från LVU-hem varje månad. Det handlar om unga människor i en ömtålig situation och det är inte säkert att uppståndelse på riksnivå är vad de mår bäst av.

Föräldrarna är mycket glada över att dottern inte längre är försvunnen.

– Det stöd vi har fått har varit helt underbart. Det finns medmänniskor där ute, det märker man.

Vad dottern tycker vet vi inte.

Jon Jordås
jon.jordas@sr.se