1 av 2
Anna-Clara Tidholm
2 av 2
Gunna Grähs Foto: Ulla Montan

Bilden, barnet och berättelsen

P1 onsdag 6 februari kl 14.03 och 7/2 kl 18.15

”Bilderboken är ett barns första möte med ordkonst, bildkonst och bokkonst. Den fungerar som en dörröppnare till kulturen,” skriver Ulla Rhedin i katalogen till utställningen Bilden, barnet och berättelsen som visas på på Tjörn fram till den 9e mars 2008.Ulla Rhedin som är landets främsta expert på bilderböcker menar att bilderboken är en ”långsamhetskultur”.  Det tar tid för bilderna att sjunka in, och en bilderbok kräver många läsningar – och den måste följaktligen hålla för många läsningar!

Gunna Grähs och Anna-Clara Tidholm är två av de 20 konstnärerna som finns representerade på utställningen där 15 är från Norden och fem från övriga världen, däribland japanen Ryoji Arai som fick ALMA-priset 2005.  Hans bildcollage ser ut att beskriva en nordisk verklighet med snö, granar och små röda hus, men samtidigt finns där en japansk touch av oefterhärmlig enkelhet.

Museipedagogen Lena Eriksson menar att utställningen visar på barnbokens olika nordiska temperament, där t ex norska konstnärer vågar ha en större svärta genom att ta upp svåra ämnen som misshandel och död. Detta finns t ex i samarbetet mellan poeten Gro Dahle och konstnären Svein Nyhus.

Andra konstnärer som finns med på utställningen är bl a Fam Ekman, Eva Lindström, Jockum Nordström, argentinska Isol och Fibben Hald.

På Akvarellmuseet visas bilderna både på papper, upphängda på väggarna, men också i slutprodukten: boken.  Och frågan är, vad är egentligen originalet?  Är det den fristående bilden eller är det bilden i sitt sammanhang, boken?

Programmet är gjort av Mia Gerdin, musikillustrationerna är av och med Moby samt Morphine.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista