Snittet-klassikern 2008

Midvinterblot av Carl Larsson

ur Snittet 17 december 2008

”’Midvinterblotets’ öde knäckte mig! Med dov vrede erkänner jag detta. Och dock var det nog det bästa där skedde, ty nu säger mig min intuition - igen! - att denna målning med alla sina svagheter, skall en gång, sedan jag är borta, hedras med en vida bättre plats.” Så skriver Carl Larsson i självbiografin Jag om sin stridbara målning Midvinterblot. Och nu hänger den till slut där på Nationalmuseum, på den plats den var tänkt för. I Klassikern berättar Mats Arvidsson historien om den kosntroversiella målningen från 1915.

Zoo Story av Edward Albee

ur Snittet 10 december 2008

I Klassikern berättar Maria Edström om den amerikanske dramatikern Edward Albees debutpjäs Zoo Story från 1958. Det handlar om ensamhet, isolering, sociala skillnader och det omänskliga i en kommersialiserad värld.  Ett mindre känt, men viktigt verk av författaren till Broadway och filmklassikern Vem är rädd för Virginia Woolf. Och numera en kultklassiker som det finns oändligt många tolkningar av på Youtube.

As Tears Go By, Marianne Faithfull, legend 

ur Snittet 26 november 14.40, 27 november 18.50

Författaren Ulf Peter Hallberg berättar om den engelska sångerskan Marianne Faithfull, hennes memoarböcker, tiden med Mick Jagger, livet som narkoman på en mur i Soho, utvecklingen från popikon på 1960-talet till nyskapande artist med ”Broken English” (1979). Faithfulls mörkare, av livet ärrade röst präglar sångerna på bl a ”A Secret Life” (1995), ”Before the Poison” (2004) och ”Easy Come, Easy Go” (2008), där hon sjunger ”Sing Me Back Home” med sin gamle vän Keith Richards. Ett program om att sjunga sig tillbaka till livet: en ensam kvinnas kraft kontra manlig mainstream, erfarenheter kontra myter.

Sam Cooke Live at the Harlem Square Club

ur Snittet 19 november 14.40, 20november 18.50

Klassikern tar upp det legendariska albumet Sam Cooke Live at the Harlem Square Club från 1963. En konsertinspelning som länge låg bortglömd i skibolagskällaren. Först 1984 kom skivan ut, tjugo år efter soulsångaren Sam Cookes död.  Måns Hirschfeldt har lyssnat på en skiva som visar upp en råare sida av den annars välpolerade idolen och som har kommit att betraktas som ett av soulmusikens heligaste dokument. 

Francis Bacon

ur Snittet 12 november 14.40, 13 november 18.50

Veckans klassiker handlar om Francis Bacon, en av Storbritanniens största konstnär genom tiderna i fokus. Just nu pågår en stor retrospektiv utställning med Francis Bacons målningar på Tate Britain i London. Där finns bland annat flera av Bacons studier av Velazquez porträtt av påven Innocentius X. Målningar Francis Bacon själv inte var nöjd med, men som anses som hans allra bästa. Cecilia Blomberg har varit på Tate och dessutom sett Adam Lows dokumentär som gjorts inför 100 årsminnet av Bacons födelse.

Kulturpalatset i Warszawa

ur Snittet 5 november 14.40, 6 november 18.50

Man kan se den på fem kilometers håll, den är helt enkelt störst. Och uppenbarligen minst älskad av alla, Stalins gåva till polackerna, Kultur- och vetenskapspalatset i Warszawa, klart 1955 - 230 m högt inklusive 43 m spira, byggt av 40 miljoner tegelstenar. Monumental, realsocialistisk, stalinistisk, en gotisk borg utan nåd. Nu är den byggnadsminnesmärkt. Katarina Wikars om en hatad byggnad.

Saltripan och Lars Pirak

ur Snittet 22 oktober  14.40, 23 oktober 18.50

Veckans klassiker om en samisk ”ikon” som nyss gått ur tiden. Lars Pirak i Jokkmokk var slöjdare, målare, tecknare, berättare och jojkare. Sigrid Flesburg om en trygg fullblodssame som glatt och ödmjukt delade med sig av sin kultur.

Stockholms Stadshus

ur Snittet 15 oktober  14.40, 16 oktober 18.50

I Klassikern den här veckan beskriver Cecilia Blomberg turistattraktionen Stockholms Stadshus som ritades av Ragnar Östberg och invigdes på Midsommarafton 1923. Guide på visningarna är Sonja Sidorov Lappington som visar byggnaden för ryska museiintendenter, engelskspråkiga turister och Stor-Stina, dvs konstnären Mattias Olofssohs alterego.

Johnny Halliday

ur Snittet 24 september 14.40, 25 september 18.50

Karsten Thurfjell lyssnar på Frankrikes mesta rockikon. Vid 65 års ålder turnerar Johnny Halliday fortfarande.  Hans skivor toppar försäljningen i Frankrike och Johnny Halliday har ett passionerat förhållande till sin publik. Låter aldrig en låt komma emellan honom och fansen.

 ABBA

ur Snittet 17 september 14.40, 18 september 18.50

Anneli Dufva om popgruppen som genom sitt helt egna sound satte Sverige på världskartan och sen har fortsatt att leva vidare genom decennierna. Nu senast genom succéfilmen Mamma Mia där de gamla hitsen fått ny inramning.

Fräls oss ifrån kärleken

ur Snittet 10 september 14.40, 11 september 18.50

Cecilia Blomberg har läst om den danska författaren Suzanne Bröggers genombrottsbok Fräls oss ifrån kärleken från 1973. En bok som det alltid refereras tillbaka till, särskilt när det handlar om Bröggers kritik av kärnfamiljen. Men en omläsning visar att Bröggers kritik av patriarkala strukturer berör betydligt fler områden.

 

Jaktnymf med fauner av Julius Kronberg

ur Snittet 3 september 14.40, 4 september 18.50

Mats Arvidsson tittar närmare på konstnären Julius Kronbergs genombrottsmålning från 1875. Ett konstnärsskap mitt emellan två tider. Som levde kvar i strävan att låta konsten tjäna de antika myterna. De höga ämnena. Innan konsten strax skulle landa i verkligheten.

Fotografen Helmut Newton

ur Snittet 27 augusti 14.40, 28 augusti 18.50

Katarina Wikars och Teresa Tönisberg om den tyske fotografen Helmut Newton. Som fått ett eget museum i Berlin. En av världens dyraste fotografer som upphöjde bilder av halvnakna kvinnor i utmanande poser långt över pornografins horisont.

Dukade bord på Nordiska Museet

ur Snittet 20 augusti 14.40, 21 augusti 18.50

Mats Arvidsson om Sveriges äldsta klassikerutställning som finns på Nordiska Museet i Stockholm.  Det handlar om Dukade bord som genomgått viss kosmetisk nydaning, men som behållit sin klassika utformning av hur det dukade bordet sett ut genom seklerna.

 

Rosenbad av Ferdinand Boberg

ur Snittet 28 maj 14.40, 29 maj 18.50

Mats Arvidsson berättar historien om byggnaden som så tätt förknippas med regeringsmakten i Sverige.  Här har statsministern sitt tjänsterum, här sammanträder regeringen och här hålls de viktiga presskonferenserna. Men huset har också ett kulturhistoriskt värde och är en av milstolparna i arkitekten Ferdinand Bobergs karriär.

Familjeromanen

ur Snittet 21 maj 14.40, 22 maj 18.50

Veckans Klassiker undersöker vad som har hänt med familjen på det sätt den skildras i familjeeromanen? I den klassiska familjeromanen följer vi människors erfarenheter och sammanhållning mot bakgrund av historia och tradition.Den ultramoderna familjeromanen speglar i stället familjens, individens och samhällets upplösning: ”Vill ni ha ett porträtt av min far? Ta då en apa, utrusta den med en mobiltelefon och ni får en uppfattning om gubben”. Författaren Ulf Peter Hallberg berättar om familjens öde  med utgångspunkt i Charles Lewinskys nyutkomna ”Meijers. Berättelsen om en släkt”, Thomas Manns ”Buddenbrooks”, Michel Houllebecqs ”Elementarpartiklarna”, Reinhard Jirgls ”Die Unvollendeten” och andra familjeromaner.

(Ingen ljudlänk pga upphovsrättsliga skäl)

En slags, dansverk av Mats Ek.

ur Snittet 14 maj 14.40, 15 maj 18.50

Klassikern om Mats Eks moderna dansverk som sätts upp om och om igen över världen. Och samma svenska team är alltid på plats - från Warszawa till Düsseldorf och till och med Tel Aviv. Mats Ek själv är i spetsen i sällskap av ljussättare, scenografer och repetitörer som följer med. Nu i maj hade ”Bernardas hus” och ”En slags” premiär på den stora Operan i Paris, och Anneli Dufva var på plats på genrepet, bakom scenen och i publiken. Vad händer med den moderna klassikern när den tas om hand, på nytt och på nytt? Är den sig alltid lik?

2001 - ett rymdäventyr av Arthur C Clarke

ur Snittet 7 maj 14.40, 8 maj 18.50

Klassikern den här veckan handlar om 2001 - ett  rymdäventyr. Den legendariske science-fictionförfattaren Arthur C Clarke, som avled nu i våras, är kanske mest känd för Stanley Kubricks film ”2001” som Clarke skrev manus till - ett manus som också blev en roman med samma namn. Romanen kan läsas som ett facit till Kubricks gåtfulla film, vilket är vad Maria Edström har gjort.

Böckerna om Ludde

ur Snittet 30 april 14.40, 1 maj 18.50

Om han är en hund eller en kanin är oklart. Säkert är iallafall att tokroliga Ludde under tjugo års tid gjort stor succé hos riktigt små barn. Anna Tullberg har träffat Luddes skapare, barnbokstecknaren Ulf Löfgren.

Lucas Cranach den äldre

ur Snittet 23 april 14.40, 24 april 18.50

Mats Arvidsson om ett av konsthistoriens stora konstnärsskap, Lucas Chranach den äldre. Han var verksam på 1500-talet som hovmålare och var nära vän till Luther. Därför kom också många av hans träsnitt att predika den protestantiska läran.

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

ur Snittet 26 mars 14.03, 27 mars 18.50

Anneli Dufva har träffat Mattias Andersson för ett samtal om Dostojevskijs klassiker från 1866 och om grunden till den stora satsningen på Backateatern, där Dostojevskijs roman utgör stommen för den tredje del i uppsättningen som spelas för högstadiet och gymnasiet. Alla på temat Brott och Straff, och alla regisserade av Mattias Andersson, som också är teaterns konstnärlige ledare. Satsningen har både blivit enormt hyllad av kritiken och en stor publiksuccé.

Hamlet av William Shakespeare

ur Snittet 19 mars 14.40, 20 mars 18.50

I Klassikern gör författaren och Shakespeareöversättaren Ulf Peter Hallberg en personlig betraktelse över ”Hamlet”. Egna Hamletminnen blandas med tankar kring en av de stora klassikernas betydelse för dagens teater. ”Hamlet” har också nyligen satts upp på Dramatens Stora Scen i en nyöversättning av just Ulf Peter Hallberg.

(Ingen ljudlänk pga upphovsrättsliga skäl)

Blandband

ur Snittet 5 mars 14.40, 6 mars 18.50

Klassikern den här veckan belyser begreppet ”blandband”, kassettbandet som sattes ihop med stor omsorg och förmedlades till de närmaste och käraste. Anneli Dufva söker blandbandets särart med hjälp av musikskribenten Fredrik Strage och poeten Anna Hallberg.

Valdemar Atterdag brandskattar

ur Snittet 27 februari 14.40, 28 februari 18.50

I Klassikern den här veckan så fördjupar sig Mats Arvidsson i Carl Gustaf Hellqvists nationalromantiska historiemålning Valdemar Atterdag brandskattar Visby från 1882. En överdådig bild som kan beskådas på Nationalmuseum i Stockholm. 


Modärna Kvinnor

ur Snittet 20 februari 14.40, 21 februari 18.50

I Klassikern tittar Cecilia Blomberg tillsammans med Nationalmuseums Margareta Gynning på museets aktuella temahängning Modärna kvinnor, och funderar över det sena 1800-talets uttryck och teman i bildkonsten. Utgångspunkten är Mina Carlsson-Bredbergs medvetna självporträtt från 1889.


 Fånge i Kaukasus

ur Snittet 13 februari 14.40, 14 februari 18.50

Fredrik Wadström om den livskraftiga ryska bok- och filmtiteln ”Fånge i Kaukasus” som under 200 år ständigt fyllts med nya berättelser.

Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian

ur Snittet 6 februari 14.40, repris 7 februari 18.50

Klassikern den här veckan handlar om romanen Godnatt Mister Tom, brittiska Michelle Magorians hyllade debut från 1981. En historielektion från andra världskrigets engelska landsbygd. Jenny Teleman, som gråtit till boken om pojken och farbrorn och hunden och kriget och ensamheten och kärleken den väldiga, gör sin egen personliga lösning.

Måsen av Anton Tjechov

ur Snittet 30 januari 14.40, 31 januari 18.50

Klassikern den här veckan är Anton Tjechovs Måsen från 1896. Fiaskot var stort vid det första framförandet på Kejserliga teatern i Sankt Petersburg två år senare. Anneli Dufva som sett Måsen i ett antal uppsättningar ger sin bild av denna numera uppburna teaterklassiker.

Parti av Österbro i morgonljus av Christen Köbke

ur Snittet 23 januari 14.40, repris 24 januari 18.50

Mats Arvidsson tar avstamp i ett av mästerverken ur den danska guldåldern, Christen Köbkes målning: Parti av Österbro i morgonljus, från 1838. En berättelse om en målning och om ett konstnärsskap med ett alltför tidigt slut.