Vampyrer, prisat foto och foto som blir konst

Om Hasselbladspristagaren 2009:

”Robert Adams samlade vision av den amerikanska västern är exakt och odramatisk och utgör idag ett enastående vittnesbörd som ger uttryck för en större global omsorg om miljön, samtidigt som det oavlåtligt ger akt på yttringar av mänsklig längtan och inslag av hopp i ett föränderligt landskap” 

Så tjusigt lyder en del av motiveringen till att Robert Adams blev årets Hasselbladspristagare.

Hans genombrott kom 1974 med fotoboken The New West, som visar ett landskap som är både övergivet och utnyttjat på samma gång.  Mia Gerdin har sett den retrospektiva utställningen på Hasselblad Center i Göteborg och talat med Gunilla Knape, curator, David Chandler ordförande för årets priskommitté samt Joshua Chuang från Yale University Art Gallery.

Om Anna Bjerger:

Många av dagens målande konstnärer utgår från fotografier snarare än verkligheten. Var man än vänder sig på olika utställningar igenkänner man den fotografiska bildens spår. Men några försöker med måleriets hjälp "återerövra" motiven från kamerans grepp. Konstnären Anna Bjerger utgår från äldre fotografier som på olika sätt förlorat sin funktion. Det kan vara instruktionsbilder eller turistmotiv som halkat ut ur sitt sammanhang och i stället framstår som gåtfulla, och med hjälp av måleriet ägnar sig Anna Bjerger åt fristående nytolkningar. Själv är hon från Öckerö utanför Göteborg men är utbildad i London på St Martin´s och Royal College of Art, och efter det verksam mitt i mörkaste Småland. Hennes klassiskt präglade måleri tar på ett märkligt sätt ny fart utifrån de fotografiska skuggspelet. Hon intervjuas av Karsten Thurfjell.

Om tjejer  & vampyrer:

Twilight, True Blood och snart kommer The Vampire Diaries. Vampyrerna gör sitt intåg i världen. Handlar det om makt eller uppbrott? Vampyren är vännen som ser bakom ytan, som tillåter en att vara lite udda och annorlunda, åtminstone om man är tjej, säger Anna Höglund, som forskat i vampyrer sedan femton år tillbaka och som nyligen doktorerat i ämnet. För många unga flickor kan Bella i Twilight fungera som en vän i ett vuxenvardande, Bella blir äldre liksom sina läsare. Men, när livet blir mer komplicerat, kommer hypen då att försvinna? Eller blir Twilight som en modern uppföljare till Vita-serien?  Reportern Yvonne Ihmels har sett senaste Twilight-filmen New Moon på en nattlig visning tillsammans med saliga unga tjejer, och hon har även talat med författaren Christina Herrström. 

Programledare är Mia Gerdin.